Evropa

Časne sestre uhapšene u Škotskoj: Tukle djecu u domu i tjerale ih da jedu povraćke

Škotska policija uhapsila je nekoliko časnih sestara i drugih članova osoblja katoličkog doma za djecu Smajlum Park u Lanarku zbog seksualnog i fizičkog zlostavljanja.

Policija je uhapsila 12 osoba, uključujući časne sestre i optužila ih za decenijsko fizičko i seksualno zlostavljanje djece.

Policija je juče objavila da su uhapšena još četiri člana osoblja katoličke institucije, od kojih su neke časne sestre, u dobi između 71 i 93 godine.

“Istraga je u toku i bilo bi neprikladno dalje komentirisati”, izjavila je policija.

Optužbe za zlostavljanje djece u Smajlum Parku, koje uključuju navode o satanističkim ritualima, u fokusu su dugotrajne istrage o seksualnom zlostavljanju djece u dječjim domovima u Škotskoj.

Žrtve su organizaciji za istraživanje zlostavljanja djece ispričale šta su doživljavale decenijama, prije nego što je dom zatvoren 1981. godine.

Žrtve su izjavile da ih je osoblje tuklo, verbalno zlostavljalo, ponižavalo, uskraćivalo im hranu, prisiljavalo da jedu vlastitu povraćku i da su ih neke žene i muškarci seksualno zlostavljali.

Porodice bivših štićenika doma bile su užasnute otkrićem da je oko 400 djece sahranjeno u neoznačenim grobovima na obližnjem groblju.

Više od 11.000 dhece bilo je smješteno u Smajlum Parku od 1864. godine do njegovog zatvaranja 117 godina kasnije. Neka su bila siročad, a o drugima se porodice nisu mogle brinuti.

Preliminarni izvještaj o zlostavljanju djece u Smajlum Parku treba da bude uskoro objavljen, a konačna verzija u oktobru naredne godine.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend