Evropa

Čavušoglu: Turska nije američka savezna, već nezavisna država

Šef turske diplomatije, Mevlut Cavusoglu

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu upozorio je Sjedinjene Američke Države da će se u kontekstu tursko-američkih odnosa suočiti s odgovorom ako budu zastupali moto iz kaubojskih filmova “činim sve što poželim”, javila je agencija Anadolija.

U okviru zvanične posjete Litvaniji turski ministar spoljnih poslova Čavušoglu se sastao s tamošnjim kolegom Linasom Linkeviciusom i potpisao bilateralni sporazum o poticanju uzajamnih investicija.

Čavušoglu je na upit novinara komentarisao i aktuelne odnose između Turske i SAD-a te je naglasio važnost nastavka dijaloga između Ankare i Vašingtona.

Ističući da Turska ulaže velike napore u rješavanju problema u odnosima sa SAD-om, Čavušoglu je kazao da je pozitivno to što delegacija američkog Kongresa dolazi u službenu posjetu u Ankaru.

“U SAD-u postoje različite institucije, pozicije i mišljenja. Postoje i članovi Kongresa koji su svjesni važnosti dobrih odnosa i saradnje s Turskom. Naravno da je organizacija FETO zatrovala odnose i da postoje grupe koje su time zatrovane”, kazao je Čavušoglu.

On je dodao da je FETO zatrovao i neke krugove u Litvaniji, te je upozorio da članovi te organizacije pokušavaju da unesu razdor posebno među tatarsku zajednicu u toj zemlji.

“Nećemo dozvoliti da to ugrozi naše bilateralne odnose i spremni smo Litvaniji pružiti svaku podršku. Jedinstvo Tatara u Litvaniji nam je važno koliko i jedinstvo i prava te zajednice na Krimu”, poručio je Čavušoglu.

Čavušoglu je dalje kazao da se retorika prijetnje mora ostaviti po strani i krenuti putem normalizacije tursko-američkih odnosa i to bez postavljanja neprihvatljivih uslova.

Podsjetivši da Turska ima dobre odnose s Rusijom i da je potpisala sporazum o kupovini antiraketnog sistema S-400, Čavušoglu je kazao da ti odnosi nijesu alternativa odnosima Turske sa SAD-om ili Evropskom unijom.

“Nama je potreban antiraketni sistem da štitimo svoju zemlju. Željeli smo ga kupiti od saveznika, uključujući i SAD, ali nam oni to nijesu mogli ili nijesu željeli prodati”, kazao je Čavušoglu i dodao da SAD ne može garantovati da može Turskoj isporučiti sistem Patriot, a da stalno prijete i blokadom isporuke vojnih aviona F-35 koje je Turska kupila i u čijem međunarodnom projektu proizvodnje i sama učestvuje.

On je još kazao da se problemi moraju rješavati dogovorom dvije strane na bazi uzajamnog poštovanja i bez pritisaka i nametanja sa jedne strane.

Na upit da prokomentariše primjetno okretanje turske vanjske politike prema Rusiji, Čavušoglu je kazao da Turska vodi uravnoteženu vanjsku politiku i da u kontekstu Rusije nije prekršila niti jednu normu NATO-a.

“Danas mnoge članice NATO zaboravljaju to što se dešava na Krimu i u Ukrajini. Turska to ne zaboravlja i neće priznati ilegalnu rusku aneksiju Krima”, poručio je Čavušoglu.

Naglasivši da Ujedinjeni narodi nijesu nametnuli obavezne sankcije Rusiji, već da SAD uvodi jednostrano takve mjere, Čavušoglu je kazao da Turska nije konsultovana pri tome i da nije dužna poštovati američke sankcije koje donosi administracija koja u Helsinkiju da jednu izjavu, a potom pod pritiskom domaće javnosti izađe sa sasvim drugačijim stavovima.

“Nijesmo se pridružili ni američkim sankcijama Iranu jer su jednostrane, nepravedne i neadekvatne. Republika Turska nije savezna država SAD-a, već nezavisna zemlja. Nijesmo dužni da podržavamo nečije nepravedne odluke. Uporedo s tim, Turska prioritetno nije za opciju sankcija”, poručio je Čavušoglu.

1 Komentar na "Čavušoglu: Turska nije američka savezna, već nezavisna država"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend