Evropa

Merkel ostaje na čelu CDU

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je izabrana za lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU), na mandat od dvije godine.

Merkel je na kongresu CDU kojem prisustvuje oko 950 delegata, dobila 89,5 odsto glasova, a njen izbor je pozdravljen aplauzom koji je trajao 11 minuta.

Ona je prošlog mjeseca najavila da će se kandidovati za četvrti četvorogodišnji mandat kancelara na izborima koji bi trebalo da budu održani u septembru sljedeće godine, a “odskočna daska” za to je njen reizbor za predsjednicu CDU.

“Dragi delegati, prihvatam izbor i radujem se rezultatu. Srdačno zahvaljujem na povjerenju”, rekla je Merkelova, prenose agencije.

Kancelarka je prethodno održala govor tokom kojeg se osvrnula na izbjegličku krizu, društvene mreže, situaciju u Evropi i Njemačkoj…

Ona je istakla da su demohrišćani i njihovi partneri iz CSU jedine partije centra u Njemačkoj.

“Izbori za Bundestag biće teži nego ikad, barem od ujedinjenja”, rekla je Merkelova.
Svojim stranačkim kolegama je ponovila da je dugo razmišljala o kandidaturi za izbore 2017. godine i od njih zatražila pomoć.

“Morate mi pomoći. Kad sam se prvi put kandidovala, rekla sam da želimo da služimo Njemačkoj. Time sam se rukovodila, kako sam najbolje znala”, rekla je Merkelova.

Ovo je drugi najlošiji rezultat na stranačkim izborima za Merkel pošto je 2004. godine dobila podršku 88,4 odsto.

CDU održava kongres u Esenu gde je Merkelova prvi put izabrana za predsjednicu stranke 2000. godine.

Send this to a friend