Evropa Lana Estemirova kategorična

Ćerka ubijene ruske aktivistkinje: Za smrt moje majke krivi su Putin i Kadirov

Lana Estemirova

Ćerka Natalije Estemirove, ruske aktivistkinje za ljudska prava koja je oteta i ubijena prije deset godina, za smrt majke krivi predsjednika Vladimira Putina, lidera Čečenije Ramzana Kadirova i “cio sistem koji su napravili”, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Estemirova, poznata ruska aktivistkinja, nestala je 15. jula 2009. godine i njeno tijelo izrešetano mecima pronađeno je nekoliko sati kasnije. Njena ćerka ukazuje na, kako kaže, “cio sistem” koji je doveo do njene smrti.

Lana Estemirova (25) u intervjuu za Current Time slaže se sa ruskim istraživačkim novinarima koji kažu da je otmica njene majke povezana s njenim naporima da se ispita policijsko odjeljenje u Čečeniji koje je navodno otimalo civile.

Nekoliko sati poslije nestanka u čečenskoj prijestonici Groznom, gdje je oteta ubrzo pošto je ujutro izašla iz svoje stambene zgrade, mjecima izrešetano tijelo Natalije Estemirove je pronađeno u susjednoj Ingušetiji.

Natalija Estemirova

“Jedina stvar koju sam joj uvijek govorila jeste da bude pažljivija. Uvijek sam je molila da ne dovodi sebe u opasnost, tako da je uvijek govorila gdje ide”, priča Lana.

Natalija je vodila kancelariju ruske organizacije za ljudska prava Memorijal u Groznom i bila je poznata po svojim tekstovima i aktivizmu po pitanju kršenja ljudskih prava u Čečeniji i susjednim regionima na sjevernom Kavkazu.

Ona je među sve većem broju aktivista, novinara i istaknutih političkih ličnosti koji su umrli ili nestali pod sumnjivim okolnostima. U skoro svim slučajevima, policijske i pravosudne službe nisu identifikovale ili uhapsile organizatore, već su pritvarali osumnjičene na nižem nivou, poput osoba koje su pucale ili vozača za bjekstvo.

Ruske i međunarodne organizacije za ljudska prava ponovo su ukazali na to na godišnjicu ubistva Natalije, optužujući ruske vlasti što nikoga nisu privele pravdi.

Njena ćerka Lana, koja sada živi u Velikoj Britaniji, krivi Putina, kao i Kadirova, koji je na čelu Čečenije više od deset godina i koji je više puta optuživan da je nadzirao ili odobravao kršenja ljudskih prava u tom južnom ruskom regionu.

“Reći ću samo ko je sve kriv za to: treba kriviti Putina, Kadirova i cio sistem koji su napravili u posljednjih 20 godina”, rekla je ona.

Kako kaže, to je sistem u kojem ne možete govoriti istinu bez posljedica i u kojem ne možete kritikovati djelovanje ili nedelovanje vlasti.

“Kriv je cio sistem, protiv kojeg se borila moja majka, protiv kojeg se i dalje bore stotine boraca za ljudska prava, novinara i advokata”, navodi ona.

U vrijeme smrti, Natalija je istraživala nestanke i otmice čečenskih civila, koje je navodno izvodila policijska stanica u tom regionu. Novinari lista Novaja gazeta i aktivisti Memorijala povezali su njeno ubistvo direktno s njenim radom.

“Potpuno vjerujem kolegama moje majke 100 posto. Sigurna sam, ako se drže te verzije, da je to najvjerovatnije blizu istine”, navela je ona.

Estemirova je rekla da je ozbiljnije počela da brine za život svoje majke pošto su u januaru 2009. ubijeni Stanislav Markelov, ruski advokat koji je upucan u Moskvi poslije konferencije za novinare i novinarka Novaja gazete Anastasija Baburova.

Markelov je zastupao porodicu 18-godišnje Čečenke koju je navodno ubio ruski pukovnik u jednom od najpoznatijih ratnih zločina tokom Drugog čečenskog rata. Baburova je bila mlada novinarka koja je intervjuisala Markelova.

Lana Estemirova je rekla da je poslije smrti Markelova udvostručen njen strah za život majke.

“Ali, nikada joj nisam rekla da prestane da radi”, navodi ona.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
brainsprinterDanilo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brainsprinter
Gost
brainsprinter

Na zapadu moze super da se zivi kad se prica protiv Putina.

Danilo
Gost
Danilo

Putin vjerovatno nema direktne veze sa ovim ali Kadirov – to je hodajuce zlo. Od njega je sve za ocekivat

Send this to a friend