Evropa

Češka: Policija traži ukidanje imuniteta kandidatu za premijera

Češka policija zatražila je od parlamenta da omogući krivičnu istragu protiv potencijalnog češkog premijera, lidera najjače stranke ANO, Andreja Babiša.

To je učinjeno zbog sumnjivih dotacija iz fondova EU njegovoj farmi Rodino gnijezdo, koje provjerava i Unija.

“Danas sam od policije dobio zahtjev da odobrimo krivično gonjenje dvojice poslanika, Andreja Babiša i Jaroslava Faltineka”, potvrdio je šef Poslaničkog doma češkog parlamenta Jan Hamaček.

O ukidanju poslaničkog mandata Babišu Odbor za mandate i imunitet donjeg doma parlamenta odlučiće 5. septembra, prije parlamentarnih izbora zakazanih za kraj oktobra, na kojima Babiš očekuje, prema trenutnim anketama, 33 odsto glasova birača, a za sebe premijersku funkciju.

Babiš je do maja bio vicepremijer i ministar finansija u vladi socijaldemokratskog premijera Bohuslava Sobotke kada je na pritisak premijera podnio ostavku upravo zbog podozrenja za mahinacije s porezom i evropskim fondovima. On je drugi najbogatiji privrednik u Češkoj, najbogatiji je Slovak i tajkun je petrohemijske i prehrambene industrije.

Istragu mogućih mahinacija i prevara oko dotacija za Rodino gnuhezdo vodi nezavisno od češke policije i Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF).

Babiš, koji je i do sada na sve optužba i pitanja o farmi odgovarao da je sve u redu, optužio je danas ostale političke stranke da pokušavaju da ga politički likvidiraju pred parlamentarne izbore.

Zbog podozrenja da Babiš koristi političke funkcije za profit svojih preduzeća a svoje medije, prije svega dnevnik Mlada fronta Dnes da napada i kompromituje svoje političke suparnike i protivnike, parlament je usvojio poseban Zakon o sukobu interesa za članove vlade, po kojima im je zabranjeno da posjeduje medije i da njihova preduzeća dobijaju državne dotacije i poreske olakšice.

Babiš, koga u svijetu mediji povremeno nazivaju Babiskoni povlačeći paralele s bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, prijetio je posle usvajanja tog zakona da će tužiti Češku EU zato što mu ne dozvoljava da bude u sukobu interesa, ali je Agrofert privremeno preveo u povjerenički fond kako bi mogao da ostane u vladi.

Send this to a friend