Evropa

Češki premijer želi plan za sprječavanje ilegalnih migracija

Andrej Babiš

Češki premijer Andrej Babiš, poznat po svojim protivmigrantskim stavovima, zauzeo se za donošenje “kompletnog akcijskog plana” za zaustavljanje ilegalnih migracija, dan uoči posjeta Italiji i Malti.

“Ako Italija i Malta ne prime (ilegalne migrante), primiće ih Španija. I tako migrantima ponovno šaljemo poruku da je zaista moguće doći u Evropu, iz Maroka preko Španije. To mora prestati ili nećemo zaustaviti migrantski talas”, rekao je Babiš i dodao da se sprema da o tome razgovara sa evropskim načelnicima i da sudjeluje u donošenju akcionog plana, te da o tome želi da razgovara sa svojim partnerima u Italiji i na Malti, kao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je nedavno pregovarala sa Španijom.

Babiševa posjeta Italiji podudara se s najavljenom posjetom mađarskog premijera Viktora Orbana u utorak, koji kao i članovi italijanske vlade zastupa jednako tvrd stav  prema migrantima.

“Moramo početi jako intenzivno sarađivati kako bi se pronašlo rješenje, jer smo uzalud izgubili tri godine u besmislenoj raspravi o kvotama (za raspodjelu migranata)”, kazao je takođe vođa manjinske vlade koja je dobila povjerenje parlamenta zahvaljujući potpori komunista.

Češka, zemlja od 10,6 miliona stanovnika, članica EU-a i NATO-a, primila je tek manji broj izbjeglica od početka migrantske krize 2015.

Babiš je naglasio da Češka neće primiti “nijednog ilegalnog migranta”, napominjući da taj stav nije usmjeren protiv Italije nego je riječ o “temeljnoj strategiji”.

“To je ključni gest, simbol i poruka migrantima i bandama krimilaca da nema smisla kretati brodom prema Evropi”, poručio je.

Babiš je prošli mjesec ocijenio da je zahtjev Rima da evropski partneri preuzmu dio migranata spašenih u italijanskim vodama “put u pakao”.

“Problem (ilegalnih migracija) je apsolutno temeljni. Moramo braniti ono što su naši preci gradili više od hiljadu godina”, zaključio je.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend