Evropa

Česko ministarstvo kategorično: Kosovo smo priznali u potpunosti i konačno

Priština

Češko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) upozorilo je, povodom najave predsednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova, da je Češka priznala Kosovo kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države.

“Vlada Češke priznala je Republiku Kosovo i istovremeno dala saglasnost za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Radilo se o priznanju de jure, tj. priznanju države koje je sa stanovišta međunarodnog prava potpuno i konačno. Češka Republika takođe u svojoj praski nikada do sada nije povukla priznanje nijedne države”, saopštilo je na svom sajtu češko MSP.

U saopštenju se podsjeća da je Kosovo priznalo oko 100 zemalja članica Ujedinih nacija, a da je primljeno i u neke međunarodne organizacije kao što su Međunarodni monetarni fond ili Svjetska banka.

“Češka ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sporazume sa Republikom Kosovo, uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obje strane”, stoji u saopštenju.

MSP je istaklo da je Češka potpisala sa Kosovom da,  kao država naslednica stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije,  a da su se sa kasnijim sporazumima o readmisiji i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem i tadašnji predsjednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Srbi se za Kosovo bore u Češkoj, tako su i Srbiju branili sa Kosa.

Lale
Gost
Lale

Da,da … Povuci ce Milos priznanje to je gotova stvar !

Talog
Gost
Talog

Lijepo je od CDMa.sto je prenijela samo stavMIPA Ceske.a zanemarila izjavu Premijera i Ministra unutrasnjih poslova Ceske.
Izgleda da ste se vi vise uplasili.da jedna zemlja.clanica NATA i EU.ne povuce priznanje.nego oni kriminalci sa Kosova.

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

prc Dacicu.. ne pomazu pare!!

kojo
Gost
kojo

e braco srbi eto vam ga

Send this to a friend