Evropa

Ciprasa očekuje poraz na izborima

Grčki premijer Aleksis Cipras tvrdi da je zaslužan za izlazak Grčke iz financijske krize i nominovan je za Nobelovu nagradu za mir zbog rješavanja dugogodišnjeg spora s Makedonijom, no ipak ga vjerojatno očekuje poraz na prijevremenim izborima 7. jula.

Ankete prognoziraju sigurnu pobjedu konzervativnoj stranci Nova demokratija, koja je posljednjih nedjelja u stabilnom vodstvu ispred Ciprasove ljevičarske Sirize od oko 9 odsto, što odgovara rezultatima izbora za Evropski parlament 26. maja i lokalnih izbora 2. juna.

Poraz je prisilio Ciprasa da pomjeri parlamentarne izbore ranije. Trebali su se održati najkasnije u oktobru.

Po posljednjim anketama, Nova demokratija i njen vođa Kiriakos Micotakis dobiće 36 odsto glasova, a Siriza 27.

Ako se prognoze u nedjelju ostvare, ND će imati većinu od 155 do 164 zastupnika od ukupno 300, zavisno o rezultatu drugih stranaka.

Premijeru ne pomaže ni nominacija za Nobelovu nagradu za mir za sklapanje sporazuma koji je međunarodna zajednica pozdravila kao pozitivnu prekretnicu na eksplozivnom Balkanu, no koji je među Grcima nepopularan jednako kao i reforme.

Cipras je nominirovan za nagradu zajedno s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom s kojim se dogovorio da će se Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM) zvati Sjeverna Makedonija čime su okončali 28-godišnji spor.

No čak 70 posto Grka smatra da je taj tzv. Prespanski sporazum izdaja.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Definicija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Definicija
Gost
Definicija

Grci su balkanci, i pored istorije. Nazadni, tvrdoglavi i neradni.

Send this to a friend