Evropa

Članice Evropske unije do sjutra u podne mogu da se izjasne o otvaranju granica

Zemlje članice EU mogu do sjutra u podne da se pisanom procedurom izjasne o listi zemlja za koje bi od 1. jula trebalo da prestane da važi restrikcija putovanja u Šengen, saznaje Tanjug u Briselu.

Zemlje članice prošle nedjelje sastavile su “nacrt liste” od 15 zemlja, čiji građani bi trebalo od 1. jula da mogu nesmetano da prelaze spoljne granice EU.

Ukoliko se do sjutra u podne nijedna od 27 članica EU 27 ne izjasni protiv, lista će se smatrati usvojenom.

U Evropskoj komisiji navode da su oni “dali svoje preporuke” o kriterijumima koji se odnose na zdravstvenu situaciju u trećim zemljama, koja bi trebalo da bude “slična ili bolja” kao u EU, mogućnost održavanja mjera zaštite tokom putovanja i reciprocitet za putovanja građana iz EU u datu treću zemlju.

U Komisiji su predložili da se među prvima na listi nađu zemlje zapadnog Balkana, obrazlažući to i bliskim odnosima i integracionom politikom EU s regionom.

Na preliminarnij listi od zemlja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora, uz Alžir, Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južna Koreju, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kinu.

Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija i Kosovo su prema podacima do 15. jula imale više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Prosjek u EU 27 za taj period je 13 registrovanih slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika.

U EU navode da će ovaj spisak biti ažuriran svake dvije nedjelje u skladu s najnovijim epidemiološkim podacima.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Ko je koDJE STEEki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ko je ko
Gost
Ko je ko

Divno
EU hoce da nas pomiri a ne znaju da su nam Srbi drzavni neprijatelji I vazda pred izbore stizu organizovane kriminalne grupe
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
Mislim zbog korone
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

DJE STE
Gost
DJE STE

Opet smo braca po materi
Srbi I Crnogorci
Jupiiii
🤣🤣🤣🤣🤣

Eki
Gost
Eki

Da da,vjerujte vi zvanicnim rezultatima nkt srbije,pa ce te se o jadu zabavit

Send this to a friend