Evropa

Članovima grupe Pusi rajot zatvor zbog prekida finala Mundijala

Foto: Twitter

Članovi ruskog pank benda “Pusi rajot” (Pussy Riot) osuđeni su danas na 15 dana zatvora zbog kratkog prekida finalne utakmice nedavno održanog Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Veronika Nikulšina, Olga Kuračeva, Olga Pahtusova i Pjotr Versilov dobili su 15 dana zatvora zbog “kršenja prava gledalaca” i nelegalnog nošenja policijskih simbola, kada su 15. jula upadom na teren kratko prekinuli finalnu utakmicu Mundijala.

Prekid se dogodio u 53. minutu utakmice Francuska-Hrvatska, koju su na moskovskom stadionu pratili predsjednici Rusije Vladimir Putin, Francuske Emanuel Makron i Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Utakmica je uživo prenošena širom svijeta.

“Pusi rajot” je na društvenim mrežama tada pozvao na ograničavanje policijskih ovlašćenja i na druge reforme u Rusiji. Grupa se godinama suprotstavlja Putinu, a njene članice su provele nekoliko godina u zatvoru zbog organizovanja različitih protesta.

Ta grupa je izazvala medijsku pažnju 2012. godine pošto je izvela pank molitvu od 30 sekundi u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi, tražeći od “Svete Bogorodice da otjera Putina s vlasti”.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend