Evropa

Da li će švedski model konačno ućutkati protivnike

Švedska, foto: Twitter

Kritikovani “švedski model” borbe protiv koronavirusa, u kojem nije bilo karantina, izgleda da je počeo da daje rezultate. Barem bi se tako moglo zaključiti na osnovu podataka koji pokazuju značajan pad u broju zaraženih u odnosu na Dansku i Norvešku. Iako je stopa smrtnosti od kovida 19 bila daleko veća od susjeda zaključanih u karantin, Švedska prvi put od početka pandemije billeži znatno manji broj novooboljelih na milion stanovnika od Danske i Norveške, piše britanski Telegraf.

“Od jedne od zemalja s najviše zaraženih u Evropi, Švedska je postala jedna od onih s najmanje zaraženih u Evropi, dok su mnoge druge zemlje zabilježile prilično dramatičan rast”, rekao je Anders Tegnel, glavni epidemiolog.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Švedska je tokom prošle nedjelje u prosjeku bilježila 12 novih slučajeva na milion ljudi, u poređenju sa 18 u Danskoj ili 14 u Norveškoj.

Broj umrlih trenutno je u prosjeku dva do tri dnevno, što je više od stotine umrlih dnevno, koliko je Švedska imala polovinom aprila.

Stokholm je u aprilu i maju bio žarište švedske pandemije, dok je prošle sedmice imao najmanji broj novih slučajeva od marta. U isto vrijeme, Danska je registrovala 179 novih slučajeva u petak, što je najveći dnevni broj poslije više od četiri mjeseca.

Iznenađuje i podatak da među 2.500 nasumično testiranih prošle nedjelje u Švedskoj, niko nije bio pozitivan na kovid-19, za razliku od 0,9 odsto takvih slučajeva krajem aprila i 0,3 odsto krajem maja.

“To tumačimo kao da trenutno nema raširene infekcije među ljudima koji nemaju simptome”, rekla je zamjenica glavnog epidemiologa.

Ovi podaci idu u prilog takozvanom švedskom modelu u kojem nije bilo karantina i zbog čega su tamošnji stručnjaci bili na udaru kritika kada je Švedska imala najveću stopu smrtnosti po glavi stanovnika u svijetu.

Za razliku od Danske i Norveške, Švedska nikada nije uvela strogu izolaciju, ostavivši vrtiće, većinu škola, barove, restorane, trgovine i kancelarije otvorenim.

Švedska agencija za javno zdravlje, koja upravlja borbom protiv koronavirusa, procijenila je da je bolje pouzdati se u dobrovoljne mjere socijalnog distanciranja i samoizolacije koje bi mogle biti na snazi duže vrijeme.

“Ono što sada vidimo jeste da takav pristup rezultate daje sporije, ali ih daje”, rekao je Tegnel.

Pad broja oboljelih u Švedskoj dolazi u vrijeme kada se mnoge evropske zemlje, koje su primjenjivale strogi karantin, suočavaju s novim porastom slučajeva uslijed ponovnog otvaranja.

Takođe, širom Evrope sve su brojniji protesti protiv mjera, što bi eventualno novo zatvaranje učinilo politički još težim.

Švedska je dosad zabilježila 5.832 preminulih od koronavirusa, što je šest puta više nego u Danskoj (627) i Norveškoj (264) zajedno. Švedska i testira manje po glavi stanovnika od susjeda, u prosjeku 1,2 testa na 1.000 ljudi. Poređenja radi, u Norveškoj se urade 2,2 testa na 1.000 stanovnika, a u Danskoj 5,9.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
CrnoGoracBoća
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Švedska ima daleko veći bro, ali i procenat umrlih od susjednih zemalja. Normalno je da sad manje ljudi obolijeva.

Boća
Gost
Boća

Juče je imala 5850 preminulih od covida -19,danas nema nijedan a juče je bilo 4.Juče je imala 220 zaraženih a danas 22 nova slučaja tako da ih je do sada ukupno bilo zaraženih 85 335.Vikendom slabo registruju-objavljuju podatke.

Send this to a friend