Evropa

Debakl samita EU: Bez dogovora oko kandidata za vodeće pozicije u Uniji

Evropski parlament

Današnji samit Evropske unije u Briselu privremeno je odložen, jer lideri bloka nisu uspjeli da se dogovore oko kandidata za vodeće pozicije unutar Unije, prenose mediji.

Samit bi trebalo da bue nastavljen sjutra u 11 sati prije podne, ali za sada nema naznaka da će odlaganje dovesti od rješenja problema.

Agencije objavljuju je da je “glavni kamen spoticanja bio cijeli paket”, kao i da su dogovor o čelnim pozicijama spriječile rezerve iz Italije, Hrvatske, i Mađarske.

Ko su kandidati?

BBC navodi da je Žan Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, predložio svog zamjenika Fransa Timermansa za svog nasljednika, čije imenovanje na najvažniju poziciju u EU ima jak otpor među istočnim članicama EPP-a. Junkerov nasljednik biće odgovoran za predlaganje novih zakona EU, sprovođenje pravila bloka i rukovanje trgovinskim sporazumima.

U predloženom kompromisnom paketu, kandidat EPP-a za šefa Evropske komisije, Njemac Manfred Veber, umjesto te pozcije dobio bi mjesto predsjednika Evropskog parlamenta, s tim da bi mogao da podijeli petogodišnji mandat sa Gijom Verhofstadtom.

Prema istom predlogu, za spoljnu politiku EU bili bi zaduženi ili sadašnja evropska komesarka za konkurentnost Margrete Vestager iz Danske ili belgijski premijer Šarl Mišel.

Inače, pored izbora za predsjednika Evropske komisije i šefa diplomatije EU, Unija bira i novog predsjednika Evropskog savjeta i predsjednika Evropske centralne banke.

Odlazeći predsjednik Evropskog parlamenta Antonijo Tajani najavio je da će, bez obzira da li Evropski savjet dođe do dogovora ili ne oko imenovanja, parlament u sredu, 3. jula, u Strazburu izabrati svog novog predsjednika.

Razgovori o imenovanjima za vodeće pozicije EU institucija trebalo bi da usaglase različite pozicije zemlja članica, Evropskog savjeta, Evropskog parlameta, ali i da naprave balans između vodećih političkih grupacija u EU, rodni balans, pri čemu se očekuje da bar na dvije od pet vodećih pozicija u EU dođu žene, a tu je i geografska ravnoteža između kandidata zapadnih i istočnih zemlja kao i velikih i malih članica EU.

Merkelova napadnuta

<<<Velt: Angela Merkel žestoko napadnuta u Evropskom parlamentu<<<

Vijest o suspendovanju današnjeg samita uslijedila je nakon što je sinoć objavljeno da je suspendovan sastanak lidera Unije. Njemački Velt objavio je da je na tom sastanku njemačka kancelarka Angela Merkel žestoko napadnuta od više lidera Evropske narodne partije (EPP), među kojima je i bugarski premijer Bojko Borisov koji je optužilo Merkelovu za nedovoljno poštuje interese EPP-a, kao i da na samitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za kandidata te opcije Manfreda Vebera.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Dežavi?mojsilović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dežavi?
Gost
Dežavi?

Odakle li mi je ovo poznato? I zašto mislim da znam kako ovo završava?

mojsilović
Gost
mojsilović

Tako im i treba kad nije Milo tu da ih organizuje. Milaš naš.

Send this to a friend