Evropa

Desetine hiljada muslimana se okupilo u Jerusalimu prvog petka Ramazana

Desetine hiljada muslimana, od kojih su mnogi sa Zapadne obale, molili su se danas u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu, prvog petka u svetom mjesecu posta Ramazanu.

Iz organizacije Vakf, koja upravlja tim svetim mjestom, kazali su da je bilo prisutno oko 180.000 vjernika, gotovo 50 odsto više nego prošle godine.

Izrael procjenjuje da se okupilo između 135.000 i 180.000 ljudi.

Džamija Al-Aksa je treća po značaju u islamu, a nalazi se na mjestu koje Jevreji zovu Brdo hrama, jer su tamo nekad bili drevni jevrejski hramovi. To mjesto je najsvetije u judaizmu.

Uz Al-Aksu tamo se sada nalazi i džamija Kupola na steni i muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište). Ono je često poprište sukoba dva naroda.

Izrael je otvorio novi prelaz u februaru kako bi se smanjile gužve na jednom od najvećih prelaza između Zapadne obale i Jerusalima.

Izraelska ograničenja koja se odnose na Palestince sa Zapadne obale ublažena su povodom Ramazana koji je počeo u ponedjeljak.

Muškarcima starijim od 40 i dečacima mlađim od 12 godina dozvoljeno je da ulaze u Jerusalim petkom tokom tog mjeseca, a ograničenja za žene nema.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što veći dio međunarodne zajednice nikada nije priznao.

Predsjednik SAD Donald Tramp priznao je u decembru 2017. Jerusalim kao isključivo izraelski, a u maju 2018. godine američka ambasada je premještena iz Tel Aviva u taj grad.

Palestinci namjeravaju da istočni Jerusalim bude sjedište njihove buduće nezavisne države koja će obuhvatiti pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Send this to a friend