Evropa

Zavirite u napušteno selo kao iz Diznijeve bajke

Na prvi pogled djelovalo je kao mjesto iz bajke, a na kraju je završilo kao pomalo apokaliptični poduhvat.

Projekat Sarot grupe iz Dubaija vrijedan 200 miliona dolara naprasno je prekinut, a kompanija je zbog velikih dugova otišla u stečaj.

Naime, ta građevinska firma je 2014. godine u mjestu Burj Al Babasu, smještenom na pola puta između Istanbula i Ankare u sjeverozapadnom dijelu Turske, odlučila da sagradi grad sa 732 identična dvorca za investitore s Bliskog istoka, piše Novac.hr.

Ove pomalo nesvakidašnje kuće izgrađene u gotičkom stilu, sa balkonima i tornjem kao iz Diznijevih crtanih filmova, a njihova cijena se kreće od 370.000 pa sve do 530.000 dolara.

Iako je projekat u početku išao u dobrom smjeru, krajem prošle godine kompanija je proglasila stečaj, a to pomalo neobično mjesto, pretvorila u grad duhova. U trenutku kada je kompanija krenula u proces otvaranja stečajnog postupka bilo je dovršeno 587 kuća, dok su se oni zadužili 27 miliona dolara.

Uprkos problemima, predsjednik uprave Sarot grupe Mehmet Emin Yerdelen i dalje je uvjeren da projekat mogu privesti kraju. Kako ističe, postoji veliki interes za njihovim kućama koji se tek sada javio, a nije ga bilo na početku izgradnje.

Send this to a friend