Evropa

Dojče vele: U Njemačkoj će za 20 godina svaka treća osoba imati migrantske korijene

Dojče vele je objavio članak pod naslovom “U Njemačkoj će za 20 godina svaka treća osoba imati migrantske korijene” u kojemu navode kako će u bliskoj budućnosti u velikim njemačkim gradovima i do 70 posto stanovnika biti useljeničkog porijekla. Među njima će biti mnogo Hrvata, s obzirom na to da su Hrvati bili treći na listi nacionalnosti useljenika u Njemačku.

Na prvom mjestu su, prema podacima Savezne kancelarije za statistiku, Rumuni, kojih je u 2018. u Njemačku došlo 68 hiljada. Prošle godine se pak u Njemačku uselilo 34.000 Sirijaca, a onda slijede Hrvati, njih 28.855. Četrvti su Bugari (26.837), a peti Poljaci (20.228).

Do 2040. će 35 posto stanovnika Njemačke biti migrantskog porijekla

Dojče vele se poziva na stručnjaka za migracije Herberta Brückera, šefa odjela za migracije u Saveznom institutu za istraživanje zaposlenosti (IAB), koji je izračunao da će do 2040. godine 35 posto stanovnika Njemačke biti migrantskog porijekla te da Njemačka mora privući useljenike kako bi ostala ekonomski uspješna.

Stručnjak upozorava da je Njemačka “iscrpila bazen za useljavanje koji je imala u južnoj i istočnoj Europi” te se treba “okrenuti novim zemljama”.

Njemačkoj do 2060. treba 400 tisuća useljenika svake godine

IAB je pak izračunao da Njemačkoj do 2060. godine treba oko 400.000 useljenika svake godine kako bi se spriječilo usporavanje ekonomije. Takođe, Njemačkoj trebaju obrazovani radnici koji već imaju potrebne vještine za obavljanje svojih poslova, ističu u Institutu.

U svakom slučaju, Hrvata u Njemačkoj neće manjkati ni u budućnosti s obzirom na to koliko najveća evropska privreda  ima potrebu za radnom snagom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Wylsson
Gost
Wylsson

Zbogom arijevci !!!

Bnjj
Gost
Bnjj

A u Cg će biti još 100 000manje stanovnika a radnici malobrojni će takođe biti iz Afrike i Azije

Thor
Gost
Thor

Najgore je sto oni iz Afrike i Azije kad vidje dje su dosli nece dana ostat. Niko nece da radi za 700-800e. Svi ce oni na brodove, dje ce im plata bit minimum 1400$, i to plus baksis. Ovamo kod nas, tesko da ce iko ostat. Mi ako nesto veoma brzo ne preduzmemo, propanucemo. Nasa drzava ce izgubit vjekovni identitet.

Send this to a friend