Evropa

Dojče vele: U Njemačkoj nikad manje mladih od 15 do 24 godine

Mladi između 15 i 24 godine činili su svega deset odsto stanovništva Njemačke krajem prošle godine, najmanje u posljednjih sedam decenija.

Od 1950. godine, kada je počelo evidentiranje, mladih između 15 i 24 godine procentualno je najviše bilo 1983. godine, kada su činili 16,7 odsto stanovništva, piše Dojče vele.

Broj mladih je od tada stalno opadao, sa izuzetkom 2015. godine, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku u Visbadenu.

Danas postoje dosta velike razlike među njemačkim pokrajinama po pitanju broja mladih od 15 do 24 godine.

Njihov najveći udio je u Bremenu, 11 odsto, a najmanji u Brandenburgu, osam odsto. U istočnonjemačkim pokrajinama Saksonija-Anhalt i Meklenburg-Prednja Pomjeranija njihov udio od 8,3 odsto je znatno ispod prosjeka, dok su pokrajine Baden-Virtemberg, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Donja Saksonija sa po 10,6 odsto i dalje iznad prosjeka.

Nedavno objavljena studija o glavnim preokupacijama mladih u Njemačkoj pokazuje da je njihov život obilježen krizom.

Kao najveće brige anketirani mladi su navodili rat u Ukrajini (68 odsto), klimatske promjene (55 odsto), inflaciju (46 odsto) i podjele u društvu (40 odsto).

Studija je ukazala i na poguban uticaj protivpandemijskih mjera na njihovo mentalno zdravlje, a tri stvari koje najviše muče mlade Njemce su stres (45 odsto), bezvoljnost (35 odsto) i iscrpljenost (32 odsto).

O depresiji govori čak 27 odsto mladih Njemaca, osjećanje bespomoćnosti ima njih 13 odsto, dok je sedam odsto ispitanih navelo da je razmišljalo o samoubistvu.

Send this to a friend