Evropa

Dok Englezi protestuju, Tramp i Mej diskutuju

Predsjednik SAD-a Donald Tramp sastao se s britanskom premijerkom Terezom Mej, a građani Londona izašli su na ulice oštro iskazujući nezadovoljstvo Trampom.

Tramp je u razgovoru s Terezom Mej rekao da vjeruje da Velika Britanija može da sklopi “veoma značajan trgovinski sporazum” sa SAD-om pošto napusti EU, dok se širom zemlje održavaju demonstracije protiv njegove posjete.

On je razgovarao s poslovnim liderima na sastanku na kojem je bio domaćin zajedno s premijerkom Terezom Mej, drugog dana zvanične posjete Londonu. Njih dvoje razgovaraju o spornim pitanjima kao što je poslovanje s kineskom kompanijom Huavej.

Za to vrijeme se širom Velike Britanije održavaju protesti, a lider laburista Džeremi Korbin će se obratiti skupu u Londonu.

Kako prenosi BBC očekuje se da će Mej predstaviti i stav Velike Britanije o klimatskim promjenama i Iranu tokom sastanka s predsjednikom u Dauning stritu.

“Mislim da ćemo imati veoma, veoma značajan trgovinski sporazum”, rekao je Tramp britanskoj premijerki, dok je ona rekla da postoje “velike mogućnosti” za Veliku Britaniju i SAD da sarađuju u budućnosti.

Očekuje se da će se hiljade ljudi okupititi na protestima protiv Trampove posjete, na londonskom Trafalgar trgu kao i u Birmingemu, Stouku, Šefildu, Glazgovu, Edinburgu, Česteru, Lesteru, Oksfordu i Ekseteru. Londonska policija saopštila je da je 3.182 policajaca raspoređeno kako bi posjeta Trampa prošla kako treba i da se “osigura bezbjednost”.

Gumena balon lutka od šest metara u ljutite bebe Trampa letjela je iznad protestanata u Londonu. Tim organzatora u crvenim odjelima i sa kapama na kojima piše “Bebisiteri Trampa” pustili su balon.

“Šaljemo jasnu poruku solidarnosti sa onima koji su pogođeni Trampovom politikom vrednom prezira i da jasno i glasno poručimo da američki predsjednik ne zaslužuje crveni tepih”, izjavio je jedan od organizatora protesta Adžub Faradži.

Statua Trampa na klozetskoj šolji

Jedan Amerikanac je u znak protesta protiv posjete Trampa prevezao preko Atlantika i postavio na Trafalgar Skver zlatnu statuu-robota od gotovo pet metara visine pravljenu po Trampovom liku kako sjedi na zlatnoj klozetskoj šolji.

AP je prenio kako je robot privukao pažnju prolaznika ponavljanjem rečenica koje su, kako kažu, Trampov zaštitni znak, poput “Nema dogovora” i “Ti si lažna vijest”.

Don Lesem iz Filadelfje potrošio je 25.000 dolara na izradu statue i prevezao je do Britanije gdje se u znak protesta protiv posjete predsjednika SAD okupilo više hiljada demonstranata. Lesem je rekao da je statua visoka pet metara, “koliki je i Trampov ego”.

 

Send this to a friend