Evropa

Dokumentarac otkrio zašto je Tusk bijesan na Merkelovu

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk poludio je kada je saznao da je njemačka kancelarka Angela Merkel privatno pregovarala s Turskom o suzbijanju priliva izbeglica i migranata u Evropsku uniju, upozorivši da bi njihov plan izazvao “katastrofu”, otkriva novi dokumentarni film BBC-a pod naslovom: “Inside Europe: Ten Years of Turmoil” (Evropa iznutra: Deset godina previranja).

“Nisam mogao da vjerujem. To su bili moji najblži partneri”,  kaže Tusk u dokumentarnom filmu koji će biti emitovan na kanalu BBC”.

Kontroverzni sporazum je smišljen na nezvaničnom sastanku jedne nedelje, uoči samita EU u Briselu 2016. godine, a kome su, pored Merkelove, prisustvovali holandski premijer Mark Rute i turski predsednik Ahmet Davutoglu.

Taj dogovor je podrazumijevao da će Turska pristati da primi natrag izbjeglice iz Sirije koji su ušli u EU u zamjenu za dvostruko veću finansijsku pomoć i novu šansu za prijem u EU.

Merkel i Rute su pristali na gotovo sve zahtjeve sa Davutogluovog spiska želja.

“Smatrao sam da je to dogovor u kome svi dobijaju”, kaže u filmu bivši turski premijer.

Moja reakcija je bila: da li se šalite? To bi bila katastrofa – sjeća se Tusk, dok bivši italijanski premijer Mateo Renci kaže da i dalje ima osjećaj da je sastanak “s Markom i Angelom, bez Donalda, bila greška”.

Zvanični sporazum sa Turskom, koji podrazumijeva da svako ko ne uspunjava uslove za dobijanje azila mora biti vraćen u Tursku, dok će za svakog vraćenog sirijskog izbjeglicu iz Grčke u Tursku jedan Sirijac iz Turske biti smješten unutar EU, potpisan je dve nedelje kasnije.

 

Send this to a friend