Evropa

Donacije za obnovu Notr Dama daleko nadmašuju troškove popravke

Foto: Twitter

Donacije sakupljene za obnovu pariske katedrale Notr Dam, prema prvim procjenama, daleko nadmašuju troškove popravke.

<<<Požar u Notr Damu, katedrala spašena od totalnog uništenja<<<

Samo 10 dana od kada su se krov i dio konstrukcije urušili u velikom požaru 15. aprila, ljudi iz cijelog svijeta obećali su da će dati najmanje 750 miliona eura za obnovu katedrale, prenosi BBC.

Prema jednoj procjeni francuskih građevinskih ekonomista, donacije bi mogle daleko da premaše troškove obnove.

Neki kritičari smatraju da je novac mogao bolje da se potroši na drugom mjestu. Ipak, oni koji prikupljaju novac i dalje pozivaju ljude da nastave sa donacijama, a njihov argument je da se i dalje ne zna koliko je novca potrebno za obnovu.

“Ne možemo da kažemo ljudima da prestanu sa donacijama ako i dalje ne znamo koliko će sve to koštati”, rekla je Lorans Livi iz Fondacije Nasljeđe, institucije koja se bavi zaštitom francuske kulturne baštine.

Sindikat građevinskih ekonomista u Francuskoj je procijenio da će radovi na popravci i restauraciji Notr Dama koštati maksimalno 600 miliona eura, bez PDV-a.

“Troškovi će biti (najmanje) oko 300 miliona eura, a najviše oko 600 miliona eura, ali nam treba dva ili tri mjeseca da bismo znali koliko će sve tačno da košta”, rekao je predsjednik sindikata Paskal Eslan.

S obzirom na to da je katedrala u vlasništvu države, popravka neće moći da bude finansirana od novca od osiguranja.

Neke od relikvija i umjetnina u Notr Damu bile su osigurane, kao i radnici koji su radili na obnovi katedrale prije izbijanja požara.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Predlog
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Predlog
Gost
Predlog

Neka od razlike naprave još jednu, ljepšu, veću i stariju.

Send this to a friend