Evropa

Duh iz prošlosti: U posljednjoj ukrajinskoj nuklearnoj raketnoj bazi

Poslije propasti SSSR-a, nezavisna Ukrajina je pristala da uništi desetine silosa za nuklearne rakete. Komandantima baze blizu Pervomajska, na oko 300 kilometara južno od Kijeva, međutim, dozvoljeno je da ostave njihov silos kao muzej, o čemu govori fotoreportaža redakcije Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ispod ovih čeličnih vrata od 121 tone nekada je bila nuklearna raketa, usmjerena ka Sjedinjenim Američkim Državama i spremna za lansiranje.

Poslije propasti SSSR-a, nezavisna Ukrajina je pristala da uništi desetine silosa za nuklearne rakete.

Komandantima baze blizu Pervomajska, na oko 300 kilometara južno od Kijeva, međutim, dozvoljeno je da ostave ovaj silos netaknut kao muzej.

Danas, ovaj izvanredan ostatak hladnoratovskog sučeljavanja nadgledaju isti komandanti koji su svojevremeno imali zadatak da unište Ameriku.

Srce baze ide kroz 155 metara podzemnog hodnika…

…iza čeličnih vrata od 750 kilograma…

…na dnu okna od 40 metara.

U komandnom centru, objašnjava vodič, sovjetski oficiri su godinama čekali na komandu koja bi označila kraj civilizacije kakvu smo poznavali.

Model podzemnog komandnog centra prikazuje prostorije za život i rad (na dnu) ispod 10 spratova elektronike i generatora za održavanje rada baze 45 dana u slučaju nuklearnog rata. Unutar masivnog čeličnog oklopa, cilindar je zaštićen amortizerima za šokove da izoluje ljudstvo i opremu od razornih nuklearnih udara.

Duboko ispod zemlje, komandanti na dužnosti su provodili šest sati za tastaturom, zavezani za stolicu u slučaju udara neprijateljske rakete. Ljudima nije bilo dozvoljeno da jedu ili piju dok su sjedeli na ovoj stolici.

Lokalni turistički vodič Olena Smeričevska (koja radi pod imenom Elena Smeričevskaja) sjedi za jednim od dva stola s pristupom tasteru za lansiranje.

Nuklearna apokalipsa bi počela direktnom komandom iz Moskve…

…poslije koje bi bila određena šifra za lansiranje.

Kada se šifra unese, bilo bi potrebno da dva oficira istovremeno okrenu ključ (desno), onda pritisnu taster za lansiranje (lijevo). Sistem “četiri ruke”, prema muzeju, onemogućio je da neko sam lansira raketu.

Model SS-24 rakete Skalpel koja bi bila poslata iz silosa.

Sovjetska propagandna slika lansiranja rakete. Poslije jurenja brzinom od oko sedam kilometara u sekundi, raketa Skalpel (koja je među Sovjetima bila poznata kao “Hrabar čovjek”) otvorila bi se da pusti do 10 nuklearnih bojevih glava sa zasebnim metama.

Raketa SS-18 Satan prikazana u bazi. Interkontinentalna balistička raketa (ICBM) ispaljena iz Pervomajska bi pogodila Njujork za 20 do 25 minuta poslije lansiranja. Mete ICBM Skalpel iz ove baze, prema muzeju, i dalje su tajna.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
grenti
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
grenti
Gost
grenti

E da su pare i energija ulozene u naouzanje ulozene u neke druge stvari… 🙁

Send this to a friend