Evropa

Džonson izvodi Britaniju iz EU 31. januara

Boris Džonson

Nakon izuzetnog političkog preokreta, britanski premijer Boris Džonson na pragu je da izvede Britaniju iz Evropske unije uz entuzijastičnu podršku snažne većine u parlamentu, prenio je AP.

Nakon pretrpljenih niza parlamentarnih poraza zbog Bregzita plus sramote kada mu je saopštio Vrhovni sud Britanije da je njegova suspenzija parlamenta prošle godine bila nezakonita, Džonson je izvojevao pobjedu na izborima 12. decembra i konačno dobio svoj zakon o Bregzitu, usvojen pred Božić.

Očekivanja za narednu godinu su velika, podstaknuta Džonsonovim optimizmom.

U svojoj novogodišnjoj poruci obećao je da rješavanje zastoja o Bregzitu znači da Velika Britanija može da započne novo poglavlje u istoriji zemlje, u kojem će se Britanci okupiti i ići naprijed ujedinjeni, oslobađanjem ogromnog potencijala.

Kada je u julu započeo mandat u Dauning Stritu nizom poraza u parlamentu, mnogi posmatrači su rekli da će vjerovatno imati najkraći mandat.

Umjesto toga, Džonson je osvojio petogodišnji mandat i ostavio glavnu opozicionu laburističku stranku u gotovo potpunom rasulu.

Očekuje se da će 31. januara Džonson odvojiti Britaniju od 27 drugih zemalja članica EU i time postati prva nacija koja je ikada napustila taj blok.

Tada započinje težak period trgovinskih pregovora koji će definisati novi odnos Britanije prema Evropi, njenom ključnom trgovinskom partneru.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
nickNarcis ZgubidanJemmm
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ovoga je tramp napravio sto posto?

Jemmm
Gost
Jemmm

Mislim da smo mnogo puta culi ovu vijest i moj zakljucak je da Boris Dzonson izvodi Veliku Britaniju iz Evropske unije, 31. januara.

nick
Gost
nick

I neka im je srećan put! Nikad nijesu ni pripadali Evropi!

Send this to a friend