Evropa

Džonson Lavrovu: Volim Rusiju, ali morate priznati miješanje u izbore

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da je ubijeđeni rusofil, uprkos činjenici da Rusija i Velika Britanija trenutno prolaze kroz težak period kada je riječ o bilateralnim odnosima.

Foto: Twitter

“Imam pretke u Americi, Njemačkoj, kao i u Rusiji. Ubijeđen sam da sam prvi ministar spoljnih poslova Velike Britanije koji se zove Boris, a isto tako mislim da na tom mjestu još dugo neće biti nekih drugih Borisa”, rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Džonson se založio za poboljšanje bilateralnih odnosa između Rusije i Velike Britanije, istakavši da se taj proces svakako odvija, uprkos pojedinim komplikacijama koje postoje.

“Neophodno je sarađivati kako bi ta pitanja bila riješena”, naveo je.

On se osvrnuo i na pitanje ruskog miješanja u izbore, rekavši da postoje mnogi dokazi da je tako bilo u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i SAD, ali da ne postoje dokazi „uspješnog miješanja Rusije u izbore u Velikoj Britaniji“.

Džonson

Džonson je pozvao Lavrova da prizna rusko miješanje u referendum o “bregzitu“ i ocijenio da čitav svijet ne vjeruje Rusiji kada govori da se nije miješala u izbore u zapadnim zemljama.

Sa druge strane, ruski šef diplomatije je izjavio da vjeruje svom britanskom kolegi, ali isto tako je istakao da ne postoje nikakvi dokazi da se Rusija miješala u izbore, te da su u pitanju lažne optužbe.

“Da je postojao tako veliki broj primjera ruskog miješanja u izbore neka informacija bi se pojavila. Međutim, sem golih optužbi ne postoji nijedan dokaz, sem da je za neke smiješne pare objavljena jedna reklama na društvenim mrežam”, rekao je.

Lavrov

Lavrov je odgovorio i na opasku Džonsona da cijeli svijet ne vjeruje Rusiji po tom pitanju, rekavši da britanski diplomata pod cijelim svijetom najvjerovatnije smatra zapadne zemlje, koje imaju “zdrav um, ali i ostrašćen pogled na pojedine stvari“.

Džonson se dotakao i teme borbe protiv terorizma, naglasivši da će Rusija i Velika Britanija nastaviti da sarađuju u toj oblasti, te da će specijalne službe te dvije zemlje koordinisati svoja dejstva, kako bi borba bila uspješnije vođena.

“Nakon što su se pojavile nesuglasice u bilateralnim odnosima nismo uspjeli da očuvamo saradnju kao u prethodnim godinama. Međutim, to ne znači da saradnja uopšte ne postoji”, rekao je.

U svijetlu predstojećeg Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje će naredne godine biti održano u Moskvi, Džonson je rekao da će bezbjednosne službe sarađivati, kako bi turnir prošao mirno i bezbjedno.

Ž.N.

Send this to a friend