Evropa

Džonson poražen, otvara se put za zabranu Bregzita bez dogovora

Boris Džonson (Foto: EPA)

Britanski parlament izglasao je pokretanje procedure za zabranu Bregzita bez dogovora. Poslanici britanskog parlamenta snažno su se suprotstavili premijeru Borisu Džonsonu da izvede Britaniju iz EU do 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

<<<Boris Džonson izgubio većinu u parlamentu<<<

Naime, poslanici su u parlamentu izglasali da je Džonsonova namjera protivzakonita.

Poslanici su sa 328 glasova “za” i 301 glasom “protiv” izglasali odluku po kojoj bi napuštanje Evropske unije 31. oktobra bilo protivzakonito.

<<<Bregzitom bez dogovora Britanci gube 16 milijardi dolara izvoza u EU<<<

Nakon glasanja traje burna rasprava premijera Džonsona i njegovih protivnika.

Džonson, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore, prenosi AP.

On je rekao da su izbori jedini način da se izadje iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje Bregzita.

“Ne želim izbore, ali ako poslanici sjutra budu glasali za zaustavljanje pregovora i prisile na još jedno besmisleno odlaganje Bregzita, koje može godinama da traje, onda će to biti jedini način da se ovo riješi”, rekao je Džonson.

On je dodao da će odmah preuzeti prvi korak kojim će zatražiti od poslanika da odobre raspisivanje vanrednih izbora.

BBC javlja da su svih 21 poslanika iz vladajuće Konzervativne partije, koji su glasali za pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se spriječio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora, izbačeni iz partije.

Među njima su i bivši ministar finansija Filip Hamond i unuk Vinstona Čerčila, bivšeg premijera Velike Britanije, Nikolas Soums. Džonson je danas izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
Rade007Udri!Džeremi K.Vjecna da jeBaski
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade007
Gost
Rade007

Kakvi su nekad bili premijeri Britanije,pa njih istorija slavi ,čak i kinematografija. A gle ovo sad žuto na šta liči. Neka je vala poražen,uhh kako mi je milo. Ne zbog jjega no da bi ostali u EU. Ne znam ji što će im Bregzit. Evo 3 godine traje proces,nikako da izađu.

Udri!
Gost
Udri!

Ovo se bez Građanskog ne završava.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

opozicija da napravi novi referendum 70 procenata bi bilo za opstanak u eu …..

Džeremi K.
Gost
Džeremi K.

A ne no treba raspisivat referendum po referendum pa tako u nedogled dok jedna strana ne bude zadovoljna. Bio je referendum, Britanija je rekla da hoće da izađe I što je sad tu sporno? Glasali su da budu samostalni I tačka.

Baski
Gost
Baski

Popio zdravicu!

Send this to a friend