Evropa

Džonson protiv Mej: Napad moguća najava tvrde alternative

Foto: RSE

Najnoviji napad bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona (Boris Johnson) na plan britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) o trgovinskim odnosima s Evropskom unijom nakon Bregzita-u kojem ga je nazvao samoubilačkim prslukom čiji je detonator u rukama glavnog pregovarača EU-svjetski mediji tumače kao još jedan korak na putu eventualnog pokušaja preuzimanja liderske pozicije.

No, Džonsonov istup bi mogao biti i najava iznošenja alternativnog plana tvrdih Bregzitovaca.

Lične ambicije

Neuobičajeni komentari bivšeg ministra spoljnih poslova izazvali su hitru reakciju torijevskih kritičara, što je pokazalo gorčinu podjele konzervativaca o Bregzitu i budućem rukovodstvu stranke, piše britanski Gardijan (The Guardian).

Posljednji napad istaknutog bregzitovca na vođenje pregovora Tereze Mej sa Briselom i njegovim glavnim pregovaračem Mišelom Barnijeom (Michel Barnier) će podstaknuti spekulacije o njegovim ličnim liderskim ambicijama.

Gardijan podsjeća da je Džonson napustio vladu jer se suprotstavio premijerkinom planu “Čekers”, koji predviđa da Velika Britanija i dalje ostane u skladu sa pravilima EU o trgovini robama.

Pišući za Mail On Sunday, on je rekao: “U svakoj fazi dosadašnjih pregovora Brisel dobija ono što Brisel želi. Složili smo se sa rokovima Evropske unije, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti, a da ništa ne dobijemo zauzvrat“.

Džonson je dodao kako je sada s predlogom “Čekers“ Britanija spremna da prihvati pravila EU zauvijek, a da nema prava da se izjasni o tim pravilima.

“To je poniženje”, napisao je Džonson.

Takođe je kritikovao “zaštitni mehanizam” za Sjevernu Irsku-meru koja je imala za cilj da obezbijedi da nema tvrde granice sa Irskom nakon Bregzita.

Prema verziji plana EU, ako trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom ne riješi problem, Sjeverna Irska bi efektivno ostala dio jedinstvenog tržišta.

Džonson je rekao da je ona tim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za “stalnu političku ucjenu”.

Koji je alternativni plan Bregzitovaca?

Kako se Vestminster usredsređuje na sljedeću fazu svog kolektivnog blagog nervnog sloma, povratak na bregzitovsku kritiku “Čekers” predloga Tereze Mej pokazuje da skeptici nemaju svoj vlastiti predlog, ocjena je Laure Kunsberg (Laura Kuenssberg) političke urednice BBC-a.

Ali u narednim danima, Bregzitovci, organizovani iza scene u moćnu grupaciju ERG (European Research Group-koju finansiraju konzervativci), planiraju da se suprotstave toj optužbi.

Čula sam da bi od nedjelje pa nadalje trebali očekivati nekoliko dana pažljivo planiranih najava, slično kao što radi vlada, gdje će Bregzitovci, u nemilosrdnoj potjeri za glavnom nagradom, a to je “odbacivanje Čekersa”, predložiti alternativu, piše BBC-ijeva urednica.

U ponedjeljak će započeti veliki događaj u Vestminsteru, koji bi se, ukoliko do njega dođe, slučajno poklopio sa sljedećom kolumnom Borisa Džonsona.

U istom danu bi trebalo da vidimo objašnjenje vizije za Bregzit kada je riječ o novcu i migracijama, a zatim bi u srijedu trebalo biti predstavljeno rješenje za ključno pitanje sjevernoirske granice i druga pitanja poput poljoprivrede i ribarstva.

“Suštinski, ideja nije, kažu izvori, da se vrši pritisak direktno na Terezu Mej i da se pokrene neka vrsta puča. Ali nemojte imati bilo kakvu sumnju, to je pažljivo razvijen plan koji je dizajniran da predstavi alternativu onome što je vlada stavila na sto, kako bi se prisilila premijerka da odustane od planirane politike,” stoji u tekstu.

Ideja je da, kada ministri kažu poslanicima, “Čekers ili ništa “, njihovo rješenje može popuniti tu prazninu. Osim toga, žele da premijerka napravi ogroman zaokret prije Torijevske konferencije i prizna, bilo privatno, prećutno ili javno, da se julski dogovor jednostavno ne može održati.

Politička istina je takva da, iako bi mnogi Bregzitovci bili nemilosrdni u pokušaju da postignu svoj politički cilj, njihov cilj sada, a ovo se odnosi i na Borisa Džonsona, jeste da se promijeni politika, a ne lider Tori partije.

Nula poena za novi Bregzit

Kolumnista Tajmsa (The Times) Dominik Lauson (Dominic Lawson) piše da se morate zapitati nad savjetima koje dobija premijerka Britanije, jer obavezala na politiku koja nije imala šansu za uspjeh, već je ubrzala ostavke i ministra inostranih poslova i sekretara za Bregzit Dejvida Dejvisa (David Davis).

“Kritičari su mi rekli da je to isprovociralo ostavke, jer je plan iz “Čekersa” samo bio uvod u dalje ustupke Briselu (na primer o slobodi kretanja), koji bi zahtevao potpuno jedinstven kabinet.”

Kolumnista Tajmsa ističe da postoji nešto što je prihvatljivo za Konzervativnu partiju, pa i za članove Laburističke partije.

“To je takozvana “Norveška opcija”. Norveška nije u EU, ali je članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA) i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA). Stoga je van zajedničke poljoprivredne i ribarske politike, ali je član jedinstvenog tržišta EU (i plaća za tu privilegiju)…

Postoji, međutim, problem-jedno od osnovnih pitanja je da li će nam članovi EEA i EFTA-e, Island, Norveška i Lihtenštajn, poželjeti dobrodošlicu, ako ih jasno omalovažavamo kroz stav da ćemo napustiti njihov savez što je prije moguće”.

Send this to a friend