Evropa

Džonson rekonstruiše vladu, ministar finansija podnio ostavku

Britanski ministar finansija Sadžid Džavit podnio je ostavku, u neočekivanom potezu na dan kada premijer Boris Džonson rekonstruiše svoju konzervativnu vladu.

Uveliko se očekivalo se da će Džavid zadržati svoje mjesto u rekonstruisanom kabinetu, ali jedan portparol je potvrdio da je podnio ostavku.

Džonson je imenovao Džavida, prethodno ministra unutrašnjih poslova, na mjesto ministra finansija u julu kada je postao premijer. Džavidova ostavka dolazi u nezgodno vrijeme, pošto je za četiri nedjelje predviđeno da se predstavi godišnji budžet, što će sada čekati novog ministra.

Ubrzo poslije objave o Džavidovoj ostavci za novog ministra finansija je imenovan Riši Sunak. On je bio glavni sekretar u ministarstvu finansija od kada je Džonson stupio na dužnost u julu 2019. godine. Džavidova ostavka je uslijedila poslije izvještaja da se sukobio sa moćnim Džonsonovim savjetnikom Dominikom Kamingsom.

Politička urednica BBC-ja navodi da je Džavidu ponuđeno da ostane ministar finansija, pod uslovom da otpusti sve svoje savetnike, što je on odbio i otišao je sa tog mjesta.

Džonson je napravio izmjene u svojoj vladi, otpuštajući i imenujući ministre na ključnim mjestima. Cilj mu je da učvrsti svoju kontrolu nad vladom posle osvajanja velike parlamentarne većine na decembarskim izborima. Ta pobjeda mu je dozvolila da sprovede izlazak Britanije iz EU 31. januara, i time ispuni ključno izborno obećanje.

Džonsonova konzervativna vlada sada je suočena sa još većim izazovom da ispregovara nove odnose sa evropskom dvadesetsedmoricom do kraja godine. Dvije strane nastoje da postignu dogovor koji obuhvata trgovinu, bezbjednost i druge oblasti do kraja post-Bregzit prelaznog perioda 31. decembra.

Nekoliko istaknutih žena u Džonsonovoj vladi, uključujući ministarku za poslovanje Andreu Lidsam, za životnu sredinu Terezu Viljers i stambena pitanja Ester Makvej, rekle su da su jutros smijenjene.

Džonson je otpustio i ministra za Sjevernu Irsku Džulijana Smita, što je bio neočekivan potez. Smit je hvaljen zbog toga što je pomogao da se izađe iz političke blokade zbog koje je Sjeverna Irska bila bez vlade i skupštine tri godine. Ministar pravde Džefri Koks takođe otišao rekavši da je Džonson od njega tražio da podnese ostavku.

Pored rekonstrukcije vlade Džonson treba da imenuje i novog vođu za konferenciju UN o klimatskim promjenama čiji je Britanija domaćin kasnije ove godine. Klimatski samit treba da se održi u Glazgovu u novembru.

Planiranje konferencije počelo je burno kada je Džonson prošle nedjelje optustio Kler O’Nil, bivšu ministarku u vladi imenovanu prošle godine da vodi taj događaj.

Send this to a friend