Evropa

Džonsonov kabinet se izvinio kraljici zbog žurke pred sahranu princa Filipa

Boris Džonson, Foto: EPA
Boris Džonson, Foto: EPA

Kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona uputio je izvinjenje kraljici Elizabeti nakon što se ispostavilo da je Džonsonovo osoblje imalo žurku u Dauning stritu, koja je trajala do duboko u noć, uoči sahrane princa Filipa, i u vrijeme kada je bilo zabranjeno okupljanje na zatvorenom prostoru.

Džonson se suočava sa najozbiljnijom krizom od kada je postao premijer, poslije skoro svakodnevnih otkrića o seriji društvenih okupljanja vladinih zvaničnika za vrijeme “lokdauna” zbog kovida 19, u vrijeme kada obični ljudi nisu čak mogli da se lično oproste od svojih rođaka na samrti, zbog pravila karantina.

Nakon što je izgradio političku karijeru prkoseći prihvaćenim normama, Džonson je sada pod sve većim pritiskom poslanika sopstvene stranke da podnese ostavku. Protivnici kažu da nije podoban da bude premijer i da je obmanuo parlament tako što je demantovao da su prekršena pravila donijeta zbog kovida.

Priča, koja je već pružila obilati materijal komičarima i karikaturistima u Britaniji, dobila je novi obrt nakon što je Dejli Telegraf objavio da su žurke na kojima je služeno piće održane u Dauning stritu 16. aprila 2021, dan prije sahrane princa Filipa.

“Za duboko je žaljenje to što se sve ovo odigralo u vrijeme nacionalne žalosti i Dauning strit se izvinio Bakingemskoj palati”, rekao je novinarima Džonsonov portparol.

Džonson je tog dana bio u svojoj rezidenciji Čekers van Londona, i nije bio pozvan ni na jedno od tih okupljanja, dodao je portparol.

“Bančenje” u Dauning stritu je bilo takvo, piše Telegraf, da je osoblje otišlo u obližnji supermarket da bi kupili veliku količinu alkohola, prolivali vino po tepihu, a polomljena je i ljuljaška premijerovog malog sina.

Narednog dana, kraljica Elizabeta se oprostila od princa Filipa, sa kojim je bila u braku 73 godine. Filip je imao 99 godina. Za vrijeme sahrane, poštovana su striktna pravila zaštite od koronavirusa, a kraljica je, sa maskom na licu, sjedjela sama.

Protivnici pozivaju 57-godišnjeg Džonsona da podnese ostavku, i opisuju ga kao šarlatana koji je tražio od Britanaca da prate neka od najstrožih pravila u poslijeratnoj istoriji zemlje, dok je njegovo sopstveno osoblje pravilo žurke u središtu britanske države.

Nekoliko članova Džonsonove Konzervativne partije takođe su ga pozvali da podnese ostavku, iz straha da će skandal nanijeti trajnu štetu stranci na sljedećim izborima.

“Nažalost, premijerova pozicija je postala neodrživa. Vrijeme je da napusti scenu”, izjavio je konzervativni poslanik Endrju Bridžen, bivši Džonsonov pristalica.

Džonson je pružio različita objašnjenja za žurke, od demantovanja da su prekršena pravila, do izražavanja razumijevanja za gnijev javnosti zbog percepcije hipokrizije u srcu britanske države.

Šefica britanske diplomatije Liz Tras, koja važi za moguću nasljednicu Džonsona, ocijenila je da su načinjene “stvarne greške”.

“Treba da razmotrimo ukupnu situaciju u kojoj se nalazimo kao zemlja, činjenicu da je Džonson ostvario obećanje Bregzita, da se oporavljamo od kovida… On se izvinio. Mislim da treba da krenemo dalje”, rekla je Tras.

Da bi se glasalo o nepovjerenju premijeru, 54 od 360 konzervativnih članova parlamenta mora da pošalje pismo predsjedniku stranačkog parlamentarnog odbora. Telegraf navodi da je do sada dostavljeno Pred čak 30 takvih pisama.

Pred Džonsonom je teška godina i mimo kovida, inflacija raste, računi za energiju su visoki, porezi će porasti u aprilu, a njegova stranka izlazi na lokalne izbore u maju.

Jedna od zabava u aprilu 2021. bila je oproštajna žurka za Džejmsa Sleka, bivšeg direktora komunikacija Dauning strita, koji se u peteak izvinio zbog toga. Slek, koji je sada zamjenik urednika tabloida San saopštio je da taj skup “nije trebalo da se održi u vrijeme kada se održao.”

Britanska policija saopštila je u četvrtak da neće istraživati okupljanja održana u Džonsonovoj rezidenciji za vrijeme lokdauna, osim ako se u internoj vladinoj istrazi ne pronađu dokazi da je potencijalno počinjeno neko krivično djelo.

Send this to a friend