Evropa

EK: Bregzit će najviše pogoditi Veliku Britaniju

Evropska komisija je danas poručila da je EU spremna za Bregzit bez dogovora, ističući da bi u slučaju takvog scenarija, Britanija pretrpjela najveću štetu.

Portparolka EK Nataša Berto je na redovnoj konferenciji za novinare rekla da izlazak Britanije bez dogovora nikada nije bio poželjan scenario za EU.

“To bi očigledno izazvalo značajne poremećaje i za građane i za biznis, ali i ozbiljne negativne ekonomske posljedice”, naglasila je Nataša Berto.

Prema njenim riječima, to bi proporcionalno mnogo više pogodilo Britaniju nego 27 zemalja članica Unije. Nataša Berto je citirala izjavu predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera da, ukoliko dođe do Bregzita bez dogovora, “Britanci će, nažalost, biti najveći gubitnici”.

U Londonu je britanski premijer Boris Džonson pozvao ranije Njemačku i Francusku na kompromis o Bregzitu, navodeći da će njegova zemlja biti spremna da 31. oktobra napusti EU bez sporazuma.

“Bićemo spremni za izlazak 31. oktobra – sa sporazumom ili bez sporazuma”, kazao je on.

Prethodno je portparolka britanskog premijera objavila da će Džonson na sastancima ove nedjelje sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel prenijeti svoju poruku o Bregzitu. Portparolka je ponovila da neće biti zvaničnih pregovora sa EU sve dok se ne odustane od “bekstopa”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Tomos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tomos
Gost
Tomos

A koga bi drugo kada oni izlaze, neće Kamerun..

Send this to a friend