Evropa

Ekolozi pronašli ostatke zaštitnih rukavica i maski u velikim evropskim rijekama

Ilustracija

Zaštitne maske i rukavice koje se u velikim količinama koriste za zaštitu od korona virusa pronađene su u sedam velikih evropskih rijeka u junu, rekla je danas portparolka Fondacije Tara, upozoravajući na opasnost od zagađenja plastičnim materijama povezanim sa zdravstvenom krizom.

“Naučnici partnerskih laboratorija pronašli su maske i rukavice na obalama i plažama sedam evropskih rijeka prilikom uzimanja uzoraka u junu”, rekla je za radio Frans Enter (France Inter) Romi Hentinger, zadužena u fondaciji za međunarodnu saradnju.

“To zabrinjava zbog daljeg toka, jer možemo da zaključimo da su druge već stigle u more”, rekla je ona i navela da će zaštitne maske za jednokratnu upotrebu od finog polipropilena brzo da se raspadnu.

Ispitivane rijeke spadaju u grupu od devet velikih evropskih rijeka kojima su se naučnici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici. To su Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rona, Tibar, Garona i Loara.

“Još čekamo konačne rezultate naučnika koji još završavaju analizu tih rijeka”, rekla je Hentinger.

“Ekspedicija sprovedena od maja do novembra 2019. godine ustanovila je prisustvo mikroplastike u 100 odsto uzoraka vode, pokazujući da je ona već prisutna u rijekama i da se ne razgrađuje u moru pod uticajen ultraljubičastih zraka i sunca kao što se mislilo”, rekao je kapetan te ploveće laboratorije Martin Erto.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
PingvinMarkoStrašno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pingvin
Gost
Pingvin

Ljudi su sljam. Udri korono.

Strašno
Gost
Strašno

Kao da smo šašavi, ne damo prirodi da odmori ni dan. Kakvome se dobru nadamo?

Marko
Gost
Marko

Nikakvom

Send this to a friend