Evropa

EP podržao reformu autorskih prava: Zbogom mimovima, stiže porez na link?

Evropski parlament danas je podržao kontroverznu reformu autorskih prava, zbog koje umjetnici i predstavnici medija vode bitku sa internet gigantima i aktivistima za slobodu interneta.

Evropski poslanici su odobrili novu verziju teksta, koji nije prošao glasanje 5. jula, a čiji cilj je da osigura da umjetnici i predstavnici medija budu plaćeni za njihov rad kada se koristi preko digitalnih platformi, kao što su YouTube ili Facebook, ili platformi za skupljanje vijesti, kao što je Google News.

Predstavnici medija smatraju da ih internet divovi uništavaju, besplatno koristeći njihove vijesti i priloge i da tako dobijaju oglašivače. Po novom zakonu, oni će morati dio prihoda da dijele sa autorima sadržaja.

Ipak, kritičari tvrde da je i nova verzija problematična, te da bi mogla da uništi sadržaje koje kreiraju korisnici, kao što su planetarno popularni mimovi i parodije, piše BBC.

Porez na link

Reformom bi se primorale platforme da plate kreatorima sadržaja i medijima “porez na linkove”, što znači da će morati da novčano nadoknade medijima objavljivanje njihovih naslova, fotografija i tekstova na svojim sajtovima.

Evropski parlament današnjim glasanjem otvorio je put za pregovore Savjeta Evropske unije i Evropske komisije, kako bi se usaglasio konačni tekst.

Kada se to dogodi, tekst će ponovo morati da bude podnijet Evropskom parlamentu na glasanje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend