Evropa

Epilog nasilja u Kemnicu: Šest povrijeđenih, istrage zbog nacističkih pozdrava

"Stranci napolje", poruka ultra-desničara u Kemnicu

Njemačka policija pokrenula je preliminarnu istragu protiv desetak osoba, zbog nacističkih pozdrava korišćenih tokom protesta u Kemnicu. U sukobima ljevičara i desničara u tom gradu povrijeđeno je šest osoba. Policija na meti kritika zbog nespremnosti da se suoči sa učesnicima nasilnih protesta.

Dan poslije sukoba desničara i ljevičara u Kemnicu, poslije kojih je nekoliko osoba završilo u bolnici, njemačka policija pokrenula je istragu protiv desetak osoba koje su tokom demonstracija koristile nacističke pozdrave, piše Špigl.

Za sada, međutim, niko nije uhapšen iako je grad u ponedjeljak bio poprište ozbiljnih sukoba dvije strane koji su izbili jer su, prethodno, Sirijac i Iračanin uhapšeni zbog ubistva 35-godišnjeg Njemca.

Ubistvo Njemca je pokrenulo talas reakcija u ovom gradu koji se nalazi na istoku Njemačke, a protestima je, prema različitim procjenama, prisustvovalo ukupno oko 7.500 ljudi.

Suprotstavljene grupe su se gađale petardama i flašama, ali su sukobi sa dolaskom noći utihnuli.

Šefica policije u Kemnicu Sonja Penzel je rekla da policija nije očekivala toliki broj demonstranata, ali da su snage bezbjednosti bile dobro pripremljene.

Policija je saopštila i da su tokom demonstracija korišćeni i vodeni topovi, kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja.

Suštinski, talas nasilja počeo je pošto su ultra-desničari, tokom utakmice lokalnog fudbalskog kluba Kemnicer, pozvali navijače na protest. Snimci koji su okačeni po društvenim mrežama pokazuju da je ta grupa napadala migrante i policajce po gradu, piše Špigl.

Ubrzo zatim, u gradu se okupila i grupa ljudi koja je protestovala protiv nasilja ultra-desničara.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend