Evropa

Erdogan najavio da će Turska sa Rusijom proizvoditi sistem S-500

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska i Rusija zajedno proizvoditi protiv-vazdušni i antibalistički sistem S-500.

Ovo je izjavio poslije kontroverze oko kupovine ruskog sistema S-400.

Kupovina sistema S-400 izazvala je tenzije između Rusije i SAD. Vašington je upozorio Ankaru da postoji mogućnost uvođenja sankcija ukoliko se ostvari taj ugovor.

“Apsolutno nema govora da Turska odustane od kupovine sistema S-400. To je završena stvar”, rekao je Erdogan sinoć u Istanbulu i dodao da će Turska sa Rusijom “proizvoditi i sistem S-500 posle kupovine sistema S-400”.

SAD smatraju da ugovor o S-400 predstavlja prijetnju za zapadne zemlje. Vašington je zatražio da Turska bira između ruskog sistema i američkih lovačkih aviona F-35, koji su takođe potrebni Ankari.

SAD su potom suspendovale isporuku opreme vezane za F-35 Turskoj pošto se opredjelila za ruski sistem.

Erdogan je rekao da će Turska prije ili kasnije dobiti i američke avione.

5

avatar
1000
1
4
0
 
5
LOLSovaGunFrankoSova
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

Ne kapiram. U CG i Srbiji važi ubjeđenje da su ruski avioni bolji od američkih. Zašto onda ne kupe ruske avione? Za F-35 novine pišu da su kante. Izgleda da, ipak, nije tako. Ne bi Erdogan kupovao preskupi F-35 da je loš.

Franko
Gost
Franko

Sovo, da ti slikovito objasnim. Američki avioni su sove, a ruski orlovi. 🙂

Gun
Gost
Gun

To ti je kao “ajfon” fenomen kad sme e kosta 1500e ali evo napokon im je pala proizvodnja dok su ljudi skapirali i ukrotili svoj kompleks. Sto se tice F35 on nije los to je totalni fijasko kome treba duplo vise sati servisa nego samoga leta…

Sova
Gost
Sova

Pa, zašto je Erdogan navalio da ga kupi?

LOL
Gost
LOL

Mozda moraju u vidu raznih uslovljavanja?

Send this to a friend