Evropa

Erdogan: Napredak u dijalogu jedini način za dugoročni mir

Redžep Tajip Erdogan Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Napredak u dijalogu između Kosova i Srbije jedini je put za dugoročni mir i stabilnost u regionu, poručio je predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan.

On je razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dešavanjima na sjeveru Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, Erdogan je naglasio da je Turska spremna da doprinese procesu dijaloga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Turska se pridružila reakcijama zemalja Zapada koje su pozvale na povratak Briselskom dijalogu i smirivanje situacije u opštinama na sjeveru Kosova, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kurti je za nasilje na sjeveru okrivio, kako je rekao, “fašističke bande” koje predvodi Vlada Srbije.

Nasilje su osudili NATO i međunarodna zajednica, dok su Sjedinjene Države zatražile od Vlade u Prištini da preduzme korake za smanjenje tenzija na sjeveru zemlje.

Protesti u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, opštinama naseljenim većinom Srbima, počeli su 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada u znak protesta protiv ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgrade ovih opština.

Izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova održani su 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika opštine iz redova Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, u novembru 2022. godine zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije sa srpskih tablica na kosovske.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne priznaje novoizabrane gradonačelnike.

Send this to a friend