Evropa

Erdogan: Nikome nećemo tražiti dozvolu da kupimo S-400 od Rusije

Redžep Tajip Erdogan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja ne namjerava da od bilo koga traži dozvolu za kupovinu raketnih odbrambenih sistema S-400 od Rusije.

“Postigli smo sporazum sa Rusijom o S-400 i neki su zbog toga zabrinuti. Žao mi je, ali nikoga nećemo pitati za dozvolu”, rekao je Erdogan turskom listu Milliyet.

Turski predsjednik je 31. avgusta rekao da se Turska nada da će raketne sisteme dobiti “što je prije moguće”, podsjeća Tass.

Vijest o rusko-turskim pregovorima o isporuci sistema S-400 prvi put se pojavila novembra 2016. a u septembru 2017. Erdogan je saopštio da je Ankara potpisala ugovor sa Moskvom o kupovini kompleksa S-400 i za to unaprijed platila.

Direktor ruske državne korporacije Rostec Sergej Čemezov rekao je da će isporuka početi u martu 2020.

U međuvremenu, Vašington je upozorio Ankaru da bi, u slučaju da od Rusije kupi sisteme S-400, Amerika mogla da odbije da Turskoj proda lovce F-35.

Inače, S-400 “trijumf” je moderan protivavionski raketni sistem dugog dometa koji se koristi od 2007. godine. Osmišljen je da uništava avione, krstareće i balističke rakete, uključujući one srednjeg dometa, a može se koristiti i protiv ciljeva na kopnu. Sistem S-400 može da gađa ciljeve na razdaljini i do 400 kilometara, kao i na visini do 30 kilometara.

3 Komentara na "Erdogan: Nikome nećemo tražiti dozvolu da kupimo S-400 od Rusije"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend