Evropa

Erdogan oštro poručio da će Turska biti sve jača

Redžep Tajip Erdogan

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je u Istanbulu, tokom obraćanja na završnoj ceremoniji međunarodnih studentskih susreta, da će Turska, sviđalo se to nekima ili ne, biti sve jača.

“Možete primijetiti ono što Francuska u posljednje vrijeme radi protiv Turske. Ako vam smeta to što je Turska sve jača, željeli to vi ili ne, mi ćemo nastaviti da budemo sve snažniji”, kazao je Erdogan.

Kritikovao je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, naglasivši da trenutno u tom tijelu nema nijedne zemlje sa muslimanskim stanovništvom.

“Kako je to moguće? Mi želimo pravdu. UN su formirane za uspostavljanje pravde, ali imamo li mi trenutno takav pristup? Nemamo. Mi ćemo to nastaviti da tražimo. Želimo pravdu za čovječanstvo i prije ili kasnije ćemo u tome uspjeti. Možda ne odmah, ali jednoga dana će sigurno biti odgovoreno na zahtjeve za pravdu svih potlačenih u svijetu”, istakao je.

Govoreći o studentima iz inostranstva, koji stiču obrazovanje na univerzitetima u Turskoj, Erdogan je naglasio da u njegovoj zemlji trenutno na različitim studijima boravi 115.000 studenata iz inostranstva i da je cilj da se ostvari broj od 350.000 studenata.

“Naš cilj je da uđemo među prvih pet zemalja sa najvećim brojem ugošćenih studenata”, rekao je Erdogan.

Dodao je da su preduzete neophodne preventivne mjere od samog prihvata studenata, procesa studiranja, pa do diplomiranja, kako studente ne bi zloupotrijebio pokret imama Fetulaha Gulena, koji je, kako je zaključio, “neprijatelj islama i Turske”.

Send this to a friend