Evropa

Erdogan: Razmijenite zlato i dolar za liru

Redžep Tajip Erdogan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas građane da mijenjanju zlato i dolar za liru, nazivajući kriznu situaciju sa domaćom valutom “nacionalnom bitkom” protiv ekonomskih neprijatelja.

Lira, koja je ove godine izgubila trećinu vrijednosti, pala je nakon Erdoganove izjave na 6,05 lira za jedan dolar, što je skoro za devet odsto niža vrijednost u odnosu na dan ranije, prenosi agencija Rojters.

“Dolar ne može da blokira naš put. Ne brinite”, rekao je Erdogan okupljenoj masi u gradu Bajburt na sjeveroistoku zemlje, i dodao da ako neko ima dolar ili zlato pod svojim jastukom, treba da ode u banku i zamijeni ih za lire. To je nacionalna, domaća bitka. Kaže da će to biti odgovor njegovog naroda onima koji vode ekonomski rat protiv njih.

Ranije danas, lira je pala za  čak 14 odsto usljed zabrinutnosti zbog, kako navodi Rojters, Erdoganovog uticaja na monetarnu politiku i pogoršanja odnosa Ankare sa SAD.

“Turska je suočena sa vještačkom finansijskom nestabilnošću”, rekao je Erdogan i poručio da ljudi ne bi trebalo da obraćaju veliku pažnju na cijene na valutnim tržištima, već da se fokusiraju na “širu sliku”.

5 Komentara na "Erdogan: Razmijenite zlato i dolar za liru"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend