Evropa

Erdogan: Vakcina protiv korone treba biti vlasništvo čitavog čovječanstva

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da Turska podržava međunarodne napore u razvoju terapije liječenja i vakcine protiv COVID-19 te je dodao da buduća vakcina treba biti zajedničko vlasništvo i dostupna cijelom čovječanstvu.

U organizaciji Evropske komisije danas se održava samit lidera s ciljem prikupljanja donacija za pomoć u potrazi za lijekom i vakcinom protiv bolesti koju izaziva koronavirus.

Turski predsjednik se učesnicima tog događaja obratio video porukom u kojoj je izrazio saučešće porodicama žrtava aktuelne globalne pandemije COVID-19.

Erdogan je kazao da je Turska uložila velike investicije u razvoj kapaciteta svog zdravstvenog sistema i da su u jeku borbe protiv koronavirusa u Istanbulu u toku izgradnje velikih bolnica koje će za tri sedmice biti završene i koje ća imati kapacitet od 2.100 bolničkih kreveta i imati svu potrebnu medicinsku opremu.

Ističući kako je pandemija premašila područje zdravstvene krize i postala i politička, ekonomska i socijalna kriza, Erdogan je kazao da je pandemija postala jedinstven globalni izazov.

“Ova kriza nas je podsjetila da su nam sudbine iste, bez obzira što su nam možda jezici i religije drugačije. U tom kontekstu je Turska dosad poslala pomoć u 57 država. Pouzdan smo dobavljač medicinske opreme, uključujući i prijeko potrebnu zaštitnu i tehničku opremu od maski do respiratora“, poručio je Erdogan.

Naglasivši da turska partnerima pomaže i resursima i iskustvima, Erdogan je kazao kako se čini da je vakcina najefikasnije sredstvo za okončanje pandemije i da Turska, uporedo s aktivnostima na nacionalnom nivou, snažno podržava sve međunarodne inicijative u pravcu pronalaska lijeka, terapije i vakcine protiv koronavirusa.

“Rezolucijom koju je G-20 usvojio 26. marta obavezali smo se za pronalazak sredstava za ubrzani razvoj vakcine“, kazao je Erdogan i dodao da će proces biti brži ako se ne dozvoli da dođe do nepotrebnih birokratskih procesa.

“Vakcina protiv COVID-19 treba biti zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva. U tom kontekstu je izuzetno važno da se daju garancije da niko neće biti zapostavljen i da će vakcine biti dostupne svima iz centara u kojima se budu proizvodile“, poručio je Erdogan.

Ističući da će o svemu tome voditi računa u kalkulaciji iznosa koji će Turska donirati za te svrhe, Erdogan je kazao da će taj iznos saopštiti 23. maja.

Erdogan se na kraju poruke zahvalio organizatorima i učesnicima samita.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
JoleMisionar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jole
Gost
Jole

Tako je brate Erdogane, svaka ti je na mjestu!!

Misionar
Gost
Misionar

Tačno. A ne neke korporacije koja će zaraditi milijarde dolara…

Send this to a friend