Evropa

EU: Britanija odlazi bez sporazuma

Evropska komisija saopštila je danas da je sada vjerovatan „Bregzit” bez sporazuma 12. aprila, nakon što je britanski parlament po treći put odbio sporazum koji je premijerka Tereza Mej ispregovarala s Evropskom unijom, javlja Rojters.

„Komisija žali zbog današnjeg negativnog glasanja u Donjem domu”, kazao je neimenovani portparol Evropske komisije.

<<<Britanski poslanici treći put odbili sporazum o Bregzitu<<<

On je dodao da je EU dala Londonu rok do 12. aprila da informiše Brisel o narednim koracima.

„Biće na Ujedinjenom kraljevstvu da prije tog datuma navede kojim pute dalje. Scenario ‘bez sporazuma’ za 12. april je sada vjerovatni scenario. EU je sada u potpunosti spremna za scenario ‘bez sporazuma’ u ponoć 12. aprila”, naveo je portparol.

Sporazum je odbačen većinom od 344 glasa, prema 286 poslanika britanskog parlamenta koji su bili za njegovo usvajanje.

Britanija je trebalo danas da izađe iz EU, ali je sporazum britanske premijerke o Bregzitu odbačen u britanskom parlamentu već dva puta.

Zbog toga je prošle nedjelje u Briselu dogovoreno da se Velikoj Britaniji odobri odlaganje Bregzita do 12. aprila, ukoliko parlament ne odobri sporazum o povlačenju, odnosno do 22. maja ukoliko sporazum o Bregzitu bude usvojen.

Mej: Parlament ostao bez opcija, posljedice teške

Premijerka Britanije Tereza Mej izjavila je danas da odluka poslanika da po treći put odbiju njen predlog sporazuma o Bregzitu znači da je parlament po pitanju rješenja za izlazak iz Evropske Unije ostao bez opcija.

„Posljedice njihove odluke su teške”, rekla je Mej, a prenio Rojters.

Ona je podsjetila da su poslanici odbili izlazak bez sporazuma, da i dalje žele izlazak iz EU, ali da su istovremeno odbili sve varijante sporazumnog izlaska koje su bile na stolu.

Makron: Ubrzavamo finalnu fazu

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je nakon najnovijeg glasanja britanskih poslanika na svom tviter nalogu poručio da je s obzirom na odbijanje Sporazuma o povlačenju u Donjem domu odlučio da sazove Evropski savjet 10. aprila.

A uoči današnjeg trećeg glasanja u britanskom parlamentu francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je britanske poslanike da prihvate sporazum o Bregzitu, te upozorio da postoji postoji realan rizik od izlaska Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

„Moraćemo da odlučimo o vremenskom okviru za primenu (britanskog izlaska iz EU bez sporazuma)… i stoga ćemo ubrzati finalnu fazu priprema”, kazao je Makron.

On je ocijenio da je od svih zemalja koje će biti najdirektnije pogođene ovakvim ishodom bez sporazuma, Francuska najpripremljenija.

Rojters podsjeća da su lideri EU prošle nedjelje dali rok Mejovoj do danas da obezbijedi podršku za sporazum o Bregzitu koji je sa njima postigla prošle godine ili će Britanija morati da ode iz Unije već 12. aprila ukoliko London ne ponudi bilo kakvu drugu strategiju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Vele
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vele
Gost
Vele

Eu je sad prava bez nadmenih Engleza. Jos da zemlje EU naprave vojni savez bez Amerikanaca i Engleza to bi bilo idealno.

Send this to a friend