Evropa

EU predlaže da rok validnosti vakcinacije za putovanja bude devet mjeseci

COVID potvrda
COVID potvrda

Evropska unija će preporučiti rok od devet mjeseci za validnost vakcinacije protiv kovida-19 za putovanja na svojoj teritoriji, a takođe će predložiti davanje prioriteta vakcinisanim putnicima, navodi se u dokumentu Evropske komisije u koji je njujorška agencija “Blumberg” imala uvid.

Evropska komisija će predložiti da zemlje članice nastave da primaju sve putnike koji su imunizovani vakcinama koje je odobrila EU.

Takođe poziva zemlje da se ponovo otvore od 10. januara za sve one koji su dobili vakcine koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Predložene izmjene, takođe, uvode novo vremensko ograničenje za validnost vakcinacije protiv kovida, što sugeriše da će buster doze biti potrebne nakon perioda od devet mjeseci.

Očekuje se da će predlozi, koji se odnose na putovanja izvan EU, biti objavljeni kasnije danas.

Vlade zemalja članica EU traže da blok izjednači razlike u pravilima kako bi se olakšala putovanja, nakon što su vlade zauzele različite pristupe prema dužini važenja vakcine i buster dozama.

Budući da broj slučajeva nastavlja da raste širom Evrope, Evropska komisija planira da od 1. marta ukine svoju bijelu listu zemalja iz kojih su dozvoljeni svi putnici bez obzira na status vakcinacije.

Od tog datuma, vakcinisani i putnici koji su preležali virus, mogu sa EU digitalnim kovid sertifikatom ili ekvivalentnom propusnicom da uđu u blok.

Revidirana pravila bi, takođe, omogućila putovanje u EU za djecu između 6 i 17 godina koja su imala negativan PCR test prije polaska čak i ako nisu vakcinisana.

Zemlje EU mogle bi da zahtijevaju dodatno testiranje nakon dolaska, kao i karantin ili samoizolaciju.

Predlozi će sada ići pred države članice na odobrenje.

Kao dodatan vid zaštite, dokaz o negativnom PCR testu bi bio potreban za sve putnike koji su vakcinisani vakcinom koju je odobrila SZO, ali koju nije odobrio evropski regulator za ljekove, kao i za one koji su se oporavili od korone, sudeći prema predlozima.

Send this to a friend