Evropa

EU: Većina odraslih da se vakciniše do kraja avgusta

ilustracija

Evropska komisija pozvala je zemlje članice EU da ubrzaju vakcinaciju kako bi do kraja avgusta zaštitili 70 odsto odraslih od korona virusa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U EU poručuju i da se do marta vakciniše 80 odsto zdravstvenih radnika i starijih od 80 godina. Iz Komisije je saopšteno i da će raditi na jačanju proizvodnih kapaciteta proizvođača vakcina sa mjerama koje bi mogle uključivati ulaganja u fabrike i brže regulatorne procedure za autorizaciju.

“EU je naručila skoro 2,3 milijarde doza odobrene, kao i vakcina koje su kandidati, ali za sada samo Moderna i Pfizer/BioNTech imaju regulatorno odobrenje u Uniji”, pišu agencije.

Za efikasnost potrebno je primiti dvije doze vakcine. EU je osigurala 600 miliona doza vakcine koju su razvili Pfizer i BioNTech, i očekuju da će biti isporučene do kraja godine.

“Vakcinisanje treba ubrzati”, rekla je evropska komesarka za zdravlje Stela Kiriakides na konferenciji za novinare u trenutku kada se kritikuje spor početka kampanja vakcinacije u evorpskoj 27-orici u odnosu na Veliku Britaniju, SAD i Izrael.

 

Send this to a friend