Evropa

EU zabranila tiakloprid, opasan za ljude, pčele i vodu

Članice Evropske unije uvrstile su na spisak zabranjenih pesticida i četvrtu neonikotinoidnu supstancu zbog procjene da predstavlja opasnost za ljude i pčele, objavile su Evropska komisija i agencija za bezbjednost hrane EFSA.

Pad populacije pčela u proteklim godinama povezan je s upotrebom pesticida u poljoprivredi.

Pčele igraju važnu ulogu u oprašivanju usjeva pa je njihov pad populacije pokrenuo zabrinutost za privredu i za snabdijevanje hranom.

Članice EU zabranile su prošle godine upotrebu na otvorenom pesticida klotianidina, imidakloprida i tiametoksama zbog štetnog uticaja na centralni nervni sistem insekata, uključujući pčele.

Toj listi će biti dodat i tiakloprid, nakon današnje odluke panela stručnjaka koji predstavljaju 28 zemalja EU, objavila je na Tviteru evropska agencija za bezbjednost hrane EFSA.

“Tiakloprid: zemlje-članice prihvatile su naš predlog da se (iz upotrebe) u EU povuče taj neonikotinoid zbog neprihvatljivih rizika za (ljude, pčele i vodu)”, napisali su na Tviteru.

Agencija je objavila analizu te supstance u januaru ove godine, posebno naglašavajući zabrinutost zbog njenog prodiranja u podzemne vode.

Zaključeno je ujedno da nema dovoljno podataka da bi se procijenio rizik koji izloženost ostacima te supstance predstavlja za ljude, kazala je portparolka agencije.

Nemoguće je procijeniti i rizik za ptice, sisare, vodene organizme, pčele i biljke koje nisu cilj njegove primjene, dodala je.

Prema EK, važeća dozvola njemačkog hemijskog giganta BASF-a za upotrebu tiakloprida ističe krajem aprila iduće godine.

Send this to a friend