Evropa

EU želi skraćenim radnim vremenom da spasi radna mjesta

Foto: Twitter

Evropska komisija najavila je uvođenje programa skraćenog radnog vremena, za koji će garantovati zemlje članice i koji će pomoći kompanijama u najteže pogođenim zemljama da zadrže radnike.

“To je evropska solidarnost na djelu. Za Italiju, Španiju i druge. To je za budućnost Evrope”, rekla je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen o novom instrumentu pod nazivom “Sure”, prenijela je Hina.

On je sličan instrumentu koji su koristile neke članice tokom finansijske krize 2008, poput njemačkog programa Kurzarbeit.

Prema tom modelu, država je plaćala dio radničkih plata, što je omogućilo preduzećima da zadrže radnike i smanje troškove za vrijeme krize.

Zasad nema detalja o tome odakle će se obezbijediti novac za taj instrument.

Radnike učiti novim vještinama

“Ideja je jednostavna. Ako nema narudžbi i firme nemaju posla zbog privremenog spoljnjeg šoka, poput koronavirusa, one ne otpuštaju radnike nego oni ostaju zaposleni iako ima manje posla. U slobodno vrijeme radnici bi se mogli naučiti npr. novim vještinama koje će koristiti i kompaniji i njima samima”, kaže predsjednica Komisije.

Dodaje da je to lekcija naučena iz prethodne finansijske krize, kada su zemlje članice koje su imale takav instrument pomogle milionima ljudi da zadrže posao i firmama da prebrode krizu.

“To je ublažilo posljedice recesije, zadržalo ljude na poslu i omogućilo kompanijama da se vrate na tržište s novom snagom”, rekla je.

Vratiti se nakon krize na puno radno vrijeme

Nakon što se kriza s pandemijom završi i budu ukinuta ograničenja kretanja i okupljanja, radnici će moći da se vrate na puno radno vrijeme.

“To je ključno za ponovno pokretanje ekonomskog motora Evrope. Komisija će ove sedmice predložiti novi instrument za podršku skraćenom radnom vremenu”, rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da će taj program omogućiti radnicima da primaju zaradu tokom krize kako bi mogli da plaćaju stanarinu i kupuju ono što im je potrebno, te da će to pozitivno uticati na privredu.

Send this to a friend