Evropa

Europol: Pao supernarkokartel koji je kontrolisao trećinu evropskog tržišta kokaina

Europol, Foto: EPA

Supernarkokartel koji kontrolisao otprilike trećinu tržišta kokaina u Evropskoj uniji, demontiran je akcijom u šest zemalja Unije, u kojoj je uhapšeno 49 ljudi, saopštila je danas policijska agencija Europol.

U akciji zvanoj Operacija pustinjska svjetlost, tokom dvogodišnje istrage zaplijenjeno je oko 30 tona droge, a među uhapšenima je jedan britanski državljanin za kojeg se sumnja da je bio na čelu kartela, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U saopštenju Europola se navodi da su u raskrinkavanju i rasturanju kartela učestovale vlasti pet zemalja: Španije, Francuske, Belgije, Holandije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Među uhapšenima je šest „meta od visokog značaja“, a to su neka od najtraženijih lica sa međunarodnih potjernica.

Ovi „narkobosovi“ su oformili „živahnu kriminalnu mrežu, umiješanu u krijumčarenje droge širokih razmjera i pranje novca“, a razmjere trgovine drogom su „masivne“, saopštio je Europol.

BBC piše da je ovo jedna u seriji policijskih akcija enkriptovanja telefona koje koriste mreže organizovanog kriminala da trguju drogom i peru novac.

U fokusu Operacije pustinjska svjetlost bio je kokain uvezen iz Južne Amerike, preko Holandije, a najveći broj hapšenja obavljen je u Holandiji tokom 2021. godine.

Ostali su uhapšeni između 8. i 19. novembra ove godine u racijama u šest drugih zemalja, saopštio je Europol.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
KlipanslobodeRobIvanDaka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Klipanslobode
Gost
Klipanslobode

Pada kokainska mafija jer je usko vezana sa rusijom, i padace u narednom periodu tek.

Rob
Gost
Rob

A di smo tu mi??

Ivan
Gost
Ivan

Zar nismo mi najjači u tome je li u akciji učestvovao dritam

Daka
Gost
Daka

Nijesmo mi zugavi

Send this to a friend