Evropa

Eutanazija u Belgiji: Doktori pred sudom zbog smrti djevojke

Troje belgijskih ljekara će uskoro morati pred sud u Gentu zbog slučaja eutanazije koji godinama izaziva pažnju u toj zemlji.

Tine Nejs je preminula 27. aprila 2010. godine. Njena porodica sada tuži ljekare koji su izvršili eutanaziju, tvrdeći da je smrt bila nezakonita.

Njene sestre smatraju da eutanazija nikada nije smjela da bude dozvoljena, kao i da je sve urađeno na “amaterski način”.

Eutanazija i potpomognuto samoubistvo su od 2002. legalni u Belgiji, ali pod strogim uslovima.

Porodica Tine Nejs smatra da je ona tražila da joj okončaju život zbog neuspjele ljubavne veze. Oni tvrde da je to daleko od “ozbiljnog i neizlječivog poremećaja”, što je neophodan uslov da u Belgiji bude odobrena eutanazija u skladu sa zakonom.

Zbog toga će troje doktora iz Istočne Flandrije, čiji identitet nije saopšten, morati na sud.

Riječ je o doktoru koji joj je ubrizgao smrtonosnu injekciju, njenom bivšem ljekaru i psihijatru. Ukoliko ih proglase krivim, ljekari bi mogli da dobiju visoke kazne zatvora.

Slučaj pred sudom će se najvjerovatnije zasnivati na ocjeni šta je “stalna i nepodnošljiva patnja”.

Šta kažu njene sestre?

Nejs je od detinjstva imala brojne probleme sa mentalnim zdravljem i pokušala je da sebi oduzme život.

Međutim, njene sestre Lot i Sofi su sigurne da ona nije bila “neizlječivo bolesna”, kao što belgijski zakon zahtijeva, već da se potresla zbog raskida.

Dva mjeseca pred smrt, njoj je dijagnostikovan autizam, ali nije bila na liječenju, kažu njene sestre.

Njih dvije se takođe žale na način na koji je doktor njihovoj sestri dao smrtonosnu injekciju.

“Uporedio je njenu smrt sa kućnim ljubimcem i dao joj injekciju. Onda je pitao našeg oca da drži iglu u njenoj ruci jer je zaboravio nešto”, rekle su za medije 2016. godine.

“A kada je preminula, pitao je naše roditelje da li žele da stetoskopom provjere da li joj je srce zaista stalo”, dodaju.

Advokati troje doktora se žale da njihove klijente tretiraju kao ubice, iako su, kako navode, postupili sa dobrom namjerom.

Šta kaže belgijski zakon o eutanaziji?

Pacijent mora da bude ispunjava brojne zakonske uslove i bude sposoban da svjesno donosi odluke u trenutku kada podnese zahtjev za eutanazijom.

Taj zahtjev mora da bude dobrovoljan, dobro promišljen i pacijent ga mora zatražiti nekoliko puta.

Njihova bolest mora da izaziva stalnu i nepodnošljivu fizičku ili mentalnu patnju, koja je posljedica ozbiljnog i neizlječivog poremećaja izazvanog bolešću ili nesrećom.

Ukoliko se ne očekuje da pacijent uskoro umre, ljekar mora da konsultuje drugog ljekara i mora da prođe najmanje mjesec dana od zahtjeva do izvršenja eutanazije.

Ljekarima je dozvoljeno da eutanaziju izvrše ukoliko su svi uslovi ispunjeni, ali čak i tada mogu da odbiju.

Više od 2.000 eutanazija 2018. godine

Prošlog oktobra je preminula četrdesetogodišnja belgijska paraolimpijka Mariek Vervort i to 11 godina nakon što je potpisala papire kojim dozvoljava ljekarima da joj okončaju život.

Imala je neizlječivu bolest mišića koja joj je izazivala stalan bol, napade i paralizu u nogama. Uprkos tome, osvojila je zlato i srebro na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Sestre Tine Nejs smatraju da je eutanazija neophodna u nekim slučajevima, ali traže da zakon bude jasniji.

Od 2014. godine, U Belgiji i maloljetnici mogu da traže eutanaziju, ali samo ukoliko su smrtno bolesni, osjećaju veliku bol i uz pristanak roditelja.

Belgijski mediji prenose da je 2018. bilo 2.237 slučajeva eutanazije u zemlji, što je više od šest dnevno. Uglavnom je riječ o ljudima starijim od 60 godina i uglavnom se dešavaju na flamanskom sjeveru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Užas
Gost
Užas

Treba ih eutanazirati. Ovo je strašno!

jasarko
Gost
jasarko

pametni ljudi…kod nas ovo nece za 100g…no gledamo kako nam najmiliji zivot na slamcicu pljuju…

Send this to a friend