Evropa

Evo zbog čega Putin nikad ne skida krst

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rođen i odrastao u SSSR, a u vrijeme komunizma svako javno ispoljavanje vjere je bilo zabranjeno. Danas, on redovno posjećuju crkvene službe i stalno nosi krst oko vrata, koji je postao zanimljiv medijima širom svijeta.

O krstu koji nosi Putin je bilo riječi i prilikom njegovog gostovanja u emisiji američkog novinara Larija Kinga 2000. godine na televiziji CNN.

King je tada istakao da se dosta govori o njemu i o vjeri, ukazavši na činjenicu da uvijek nosi krst, a Putin je rekao da ne voli da priča previše na tu temu.

“Ne treba svako svima da pokazuje svoje ispoljavanje vjere, jer je to nešto što počiva unutar čovjekovog srca. Što se tiče nošenja krsta, ranije to nisam nosio, sve dok mi ga majka nije dala prilikom moje posjete Izraelu. Bio sam dva puta tamo. Prvi put na poziv ministra spoljnih poslova te zemlje, a drugi put kao turista sa porodicom. Majka mi je dala krst da bi dobio blagoslov na grobu Gospoda. Ja sam to učinio i od tada ga stalno nosim sa sobom.

Slučajno postoji jedna priča vezana za krst, zbog čega sam odlučio da ga stalno nosim.

U Daši, u blizini Sankt Peterburga, je došlo do požara, jer je nešto pošlo pogrešno u sauni. Prije nego što sam ušao u saunu skinuo sam krst. Kada je izbio požar odmah sam sa prijateljem izašao nag odatle, jer je sve bilo iznenada.

Mislio sam da sam da je vatra uništila krst, jer je bio običan, napravljen od aluminijuma. Bio sam iznenađen kada je jedan od radnika iz pepela uspio da izvuče taj krst, koji je ostao netaknut. Sve to me je zaprepastilo i od tada ga uvijek nosim sa sobom. Veoma cijenim taj krst, jer je pripadao mojoj majci”, rekao je ruski predsjednik.

Send this to a friend