Evropa

Evropa se i danas bori sa talasom vrućine, temperature preko 40 stepeni

Evropljani i danas pokušavaju da se izbore sa talasom vrućine tokom kojeg će, kako najavljuju meteorolozi, do vikenda u pojedinim djelovima kontinenta biti oboreni istorijski temperaturni rekordi.

Evropski gradovi preduzimaju vanredne mjere kako bi ublažili efekte visokih temperatura, koje prelaze i 40 stepeni.

Njemačka je uvela ograničenja brzine na auto-putevima, dok su u Francuskoj zatvorene škole.

Vlasti su upozorile da bi temperature do subote mogle da dostignu i 45 stepeni u pojedinim delovima Evrope, jer se talas toplog vazduha pomjera iz Sahare na sjever, prenosi Gardijan.

U Njemačkoj je juče u gradu Košenu blizu granice sa Poljskom zabeležena rekordna temperatura za jun od 38,6 stepeni.

Vlasti su uvele ograničenje brzine do 120 kilometara na sat na delovima auto-puta Saksonija–Anhalt jer je površina puta počela da se deformiše, dok su se u blizini rostoka na Baltičkom moru iskrivile šine na željezničkoj pruzi.

U Minhenu su čuvari izazvali nerede kada su naredili grupi žena da ponovo obuku gornji dio kupaćeg kostima, što je dovelo do debate u gradskoj skupštini o promjeni zakona kako bi bilo dozvoljeno kupanje u toplesu.

Izvještaji govore o tome da Francuska ne uspijeva da se suprotstavi talasu vrućine. Škole će vjerovatno ostati zatvorene u pojedinim djelovima zemlje, gdje bi sjutra mogao da bude oboren rekord od 44,1 stepen.

Vlasti u Parizu, Lionu, Strazburu i Marseju zabranile su da stariji automobili ulaze u centralne djelove tih gradova kako bi se spriječilo zagađenje.

U Milanu se očekuje temperatura od 40 stepeni, a humanitarne grupe se spremaju da podijele 10.000 vlaša vode beskućnicima i drugim ugroženim grupama.

U Španiji, kako se najavljuje, temperatura će dostići 44 stepena u 33 od 50 pokrajina.

Naučnici kažu da je ovogodišni talas vrućine, kao i onaj iz prošle godine, povezan sa klimatskim promjenama i upozoravaju da će ovako ekstremni vremenski uslovi pogađati planetu i u predstojećim decenijama.

Send this to a friend