Evropa Fon der Lajen

Evropska unija će obezbijediti vakcine Zapadnom Balkanu što je prije moguće

Ursula fon der Lajen, foto: Twitter

Evropska unija će posebnim mehanizmom “što je prije moguće” obezbijediti vakcine protiv koronavirusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susjede, izjavila je sinoć predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, saopštivši ishod video zasjedanja vođa EU.

Ursula fon der Lejen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije obezbijedi Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU.

Vođe EU su takođe odlučili da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa „jako obeshrabre nebitna putovanja“ unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU i „šengenska zona“, a moraju se tačno utvrditi i „crvene zone“ u svijetu i zahtijevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na koronavirus.

Ursula fon der Lejen i predsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante koronavirusa i naglasili da će zato biti preduzete sve mjera da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva EU.

Oni su naglasili da je cilj da se do ljeta vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva EU.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Baranin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

A kad ce to bit 😂😂, da ne bude.kao ona pomoc. Kad nama vise ne treba evo vama.

Send this to a friend