Evropa

Evropski parlament rezolucijom najavio tužbu protiv Evropske komisije

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju kojom je predviđeno da će tužiti Evropsku komisiju (EK) zbog njenog neuspjeha u održavanju vladavine prava, u sporu koji bi mogao uticati na dodjeljivanje milijardi eura pomoći EU.

Poslanici su odlučili da će tužba biti podnijeta pred Evropskim sudom pravde, ukoliko EK ne ispuni zahtjev Evropskog parlamenta zbog nesprovođenja mehanizma o uslovljenosti korišćenja evropskih fondova uz poštovanje vladavine prava, prenosi Rojters.

Instrument koji povezuje upotrebu evropskih fondova za poštovanje vladavine prava na snazi je od 1. januara 2021. godine, a u rezoluciji EP se ističe da Komisija još uvijek nije preduzela konkretne mjere prema novim pravilima i da nije pružila smjernice o sprovođenju uredbe do 1. juna, što je krajnji rok koji je Evropski parlament odredio 25. marta.

Evropski parlament je naložio svom predsjedniku Davidu Sasoliju da u roku od dvije nedjelje pozove Komisiju da ispuni svoje obaveze iz uredbe, a u međuvremenu će odmah započeti neophodne pripreme za moguću pravnu akciju protiv Komisije prema članu 265 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, navodi se u rezoluciji koja je usvojena sa 506 glasova, uz 150 glasova protiv, dok je 28 poslanika bilo uzdržano.

Navedeni član omogućava evropskim institucijama da se međusobno tuže pred Sudom Evropske unije ukoliko smatraju da je došlo do kršenja Ugovora.

Poslanici EP posebno su izrazili zabrinutost da će nečinjenje Komisije povećati šanse za reizbor sljedeće godine mađarskih nacionalista premijera Viktora Orbana, iako ih Brisel već dugo optužuje za rušenje demokratskih sloboda u Mađarskoj.

Mađarska i Poljska, koje su pod formalnom istragom EU zbog kršenja vladavine zakona, izgubiće milijarde evra iz fondova EU kada se primijeni nova uredba, navodi Rojters.

Na samitu evropskih lidera krajem prošle godine dogovoreno je da se donese uredba o vladavini prava, čemu se već dugo suprotstavljaju Poljska i Mađarska, ali je tada postignut kompromis da se odluka o povezivanju dodjele evropskih fondova sa vladavinom prava ne primjenjuje dok je ne odobri Sud pravde.

Mađarska i Poljska, koje su procesuirane zbog mogućih kršenja vladavine prava, u martu su podnijele tužbu Evropskom sudu pravde koji će odlučiti da li mehanizam uslovljavanja krši Ugovor o EU.

Sporazumom na kraju godine, Komisija se složila da neće postupati u skladu sa uredbom dok se ne usvoje smjernice za njenu primjenu.

Evropski komesar za budžet Johanes Han poručio je u srijedu poslanicima da će Komisija predstaviti parlamentu nacrt smjernica o načinu primjene zakona u roku od dvije nedjelje i pozvao ih da ne pokreću pravne akcije.

Send this to a friend