Evropa

Evropski poslanici izglasali novi zakon-stiže cenzura inerneta?

Ilustracija, foto: Pixabay

Odbor za zakonodavstvo Evropskog parlamenta izglasao je novi zakon o autorskim pravima koji bi mogao da uništi internet kakav znamo.

Najsporniji djelovi reforme autorskih prava su članovi 11 i 13. Iako su im se mnogi protivili, oni su izglasani.

Član 11 se bavi “pomoćnim autorskim pravima” i takozvanim porezom na linkove, što znači da bilo koja stranica koja objavljuje isječke novinskog sadržaja online mora prvo dobiti licencu od izdavača, sve do 20 godina nakon objave originalnog sadržaja. To se odnosi na društvene mreže poput Facebook-a, Twitter-a i Reddit-a, koje s linkovima objavljuju i sažetke s fotografijama (thumbnails).

Član 13 odgovornost za kontrolu korištenja autorskog sadržaja u potpunosti prebacuje na pojedine internet stranice, uvodeći pritom ideju automatskog filtera sadržaja koji bi de facto zabranio korištenje popularnih memova poput Grumpy cat, ali i citate s Wikipedije. Primjera radi, stranice na koje korisnici aploaduju fotografije moraju na zahtjev skenirati sve trenutne i buduće fotografije, te provjeriti da li je došlo do kršenja autorskih prava. Isto će važiti i za muziku objavljenu bez autorskih prava na YouTube-u, što će znatno izmijeniti funkcionisanje tog medija. Član 13 ne predviđa pravne sankcije za probleme koji mogu nastati zbog greške automatskih filtera.

Odluka, ipak, ne znači automatski da je sve gotovo i da će novi zakon stupiti na snagu. Ona zapravo potvrđuje stav Evropskog parlamenta o reformi autorskih prava prije ulaska u završnu fazu zakonodavnog procesa. Protivnici toga mogu tražiti da se održi plenarna sjednica parlamenta na kojoj bi 751 parlamentarac glasao o zakonu, a već je započeta kampanja kako bi se ta sjednica održala.

1 Komentar na "Evropski poslanici izglasali novi zakon-stiže cenzura inerneta?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend