Evropa

Fon der Lajen: Prvi razgovor o formiranju većine sa socijaldemokratama i liberalima

Ursula fon Der Lajen / Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će prvo razgovarati sa socijaldemokratama i liberalima u Briselu, sa kojima je sarađivala i u prošlosti, kako bi bila formirana većina nakon izbora za Evropski parlament.

“Tokom predizborne kampanje, naporno sam radila da izgradim široku i efektivnu većinu u korist snažne Evrope. Iz tog razloga, sada ćemo se približiti velikim političkim porodicama koje su takođe dobro radile sa nama u prošlom mandatu“, rekla je ona na konferenciji njene partije CDU.

Na pitanje da li bi razmotrila približavanje partijama koje se nalaze više udesno od njene, kao na primjer sa “Braćom Italije” italijanske premijerke Đorđe Meloni, Fon der Lajen je rekla da je početni fokus na širim političkim, a ne nacionalnim grupama.

Ona je navela da su se vlasti u Evropi uspješno uhvatile u koštac sa miješanjima spoljnih aktera u izbore za Evropski parlament i dodala da je to “bitka koja i dalje traje“.

“Vidjeli smo dosta miješanja ne samo iznutra već i spolja, kao i u vezi sa našim javnim mnjenjem. Postigli smo uspjeh u uklanjanju i raskrinkavanju miješanja, ali svakako još nismo sve vidjeli“, ocijenila je.

Send this to a friend