Evropa

Fon der Lajen: Vakcina za članice Evropske unije u isto vrijeme i pod istim uslovima

Foto: Twitter

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je večeras da će sve zemlje članice EU dobiti vakcine protiv Kovid19 “u isto vrijeme i pod istim uslovima srazmjerno broju stanovnika”.

Ursula fon der Lajen je nakon video konfrencije lidera EU 27 koji su vanredno razgovarali o EU saradnji i odgovoru na drugi talas virusa korona, ocijenila da je situacija u Evropi “vrlo ozbiljna”, uz porast brojeva inficiranih, hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

“Ako ne regujemo hitno i koherentno zdravstveni sistemi će biti preplavljeni talasom pandemije”, upozorila je ona.

Predsjednica Evropske komisije pozvala je sve članice EU da dijele tačne i pravovremne informacije o nacionalnim epidemiološkim situacijama sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu zaraze, a sve Evropljane da preuzmu mobilne aplikacije za praćenje kontakata kaoo bi se zaustavilo naglo širenje virusa.

Fon der Lajen je nagalsila važnost masovnog testiranje i poručila da je Komisija izdvojila 220 miliona evra za prekogranični prevoz kovid pacijenata tamo gdje se to pokaže kao neophodno.

Ona je najavila novu EU platformu na kojoj će stručni savjetnici i naučnici iz zemlja članica i EU institucija iznositi svoja zapažanja i najbolje prakse u borbi protiv korona virusa.

“Razumijem da ste svi umorni i zabrinuti, ali sada je vrijeme za strpljenje i disciplinu. Najvažnije je da se usvoje odbrambene zdravstvene navike kao što su nošenje maski, distanca i izbjegavanje gužvi. Samo tako ćemo zajedno pobijediti virus”, zaključila je fon der Lajen.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
berane
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
berane
Gost
berane

e pa evropo…putuj i ne misli na nas…..

Send this to a friend